ЗМІ: Основні поклади газу в Чорному морі дісталися Україні

ЗМІ: Основні поклади газу в Чорному морі дісталися Україні
industry-daily.ru

На думку українських експертів, про поразку Києва говорити не можна, особливо, якщо взяти до уваги запаси газу, які дісталися Україні та Румунії.

"Нашій країні відійшли величезні газові родовища. Загальна оцінка і розвіданих, і перспективних запасів складає 1,5 трлн кубометрів", - зазначив у інтерв'ю 24 директор енергетичних програм Центру НОМОС Михайло Гончар.

"Правда, щоб ці віртуальні запаси стали реальними, нам потрібні гроші, час і технології. Час - 5-7 років, гроші - мільярди євро", - уточнив експерт.

У компанії Чорноморнафтогаз, яка займається освоєнням нафтогазових ресурсів чорноморського шельфу, також зазначили, що Україна нічого не втратила. "На так званій спірній території, що дісталася Румунії, немає родовищ. Там ніхто ніколи толком не проводив розвідку", - повідомило джерело в компанії.

Раніше румунські дипломати заявляли, що Бухаресту дісталися значні родовища газу (близько 70 млрд кубометрів) і нафти (близько 12 млн тонн). Гончар впевнений, що цифри, які заявлено Румунією, можуть справити враження лише на нефахівця.

"Що таке 70 млрд кубометрів газу? Це обсяг нашого річного споживання. А 12 млн тонн нафти? Ми вже зараз добуваємо 4,5 млн тонн на рік. Румунські родовища можна віднести до категорії нижче середнього", - додав він.

У МЗС України не називають конкретних цифр нафтогазових запасів українського та румунського секторів Чорного моря. Однак заступник міністра закордонних справ Олександр Купчишин також підкреслив на зустрічі із журналістами, що "більшість покладів нафти і газу знаходяться в зоні, яка відійшла Україні".

Газета 24 пише, що в Румунії вже змінилися настрої із дня оголошення вердикту в Гаазі. Румунські експерти визнають: на шельфі, які дісталися Бухаресту, дуже малі запаси нафти і газу. "Цифру у 100 млрд кубометрів газу сильно перебільшено. Ми можемо говорити щонайбільше про 20 млрд кубометрів", - заявив румунський геолог Теодор Орасіану.

Раніше українська преса повідомила про поразку України в Гаазі. За даними видання Коммерсантъ-Україна, близько 70 млрд кубометрів газу і близько 12 млн т нафти відійшли під юрисдикцію Румунії. Газета Дело повідомила, що Україна втратила ще більше.

Водночас, у Секретаріаті Президента заявили, що на стороні України залишились практично всі розвідані нафтогазові родовища Чорноморського шельфу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK