Експерти: Середньорічний курс долара становитиме 12 гривень за долар

Експерти: Середньорічний курс долара становитиме 12 гривень за долар
Reuters

На думку експертів, на користь такого розвитку ситуації говорять наступні фактори:

Уряд і НБУ погодили план рефінансування банків,   таким чином можна очікувати збільшення ліквідності банків в найближчі дні.
НБУ не зможе довго утримувати нинішній темп інтервенцій. Регулятор уже витратив 2 млрд. із запланованих на перший квартал 5 млрд. доларів. Крім того, близько 1,5 млрд. НБУ буде змушений продати компанії "Нафтогаз України". Ресурсів не вистачить для щоденних інтервенцій на рівні 150-200 млн. доларів.

Якщо МВФ виділить наступний транш кредиту, це не матиме значного позитивного впливу на гривню - таке рішення і так очікується ринком. У разі ж, якщо МВФ затримає перерахування кредиту, на ринку можуть почати проявлятися панічні і спекулятивні настрої. Ми оцінюємо ймовірність позитивного рішення МВФ вище 50%, однак імовірність затримки траншу все-таки значна, тому що місія МВФ стурбована величезним реальним дефіцитом бюджету, який за нашими оцінками досягає 8-10% ВВП.

Відносну стабільність національної валюти протягом січня експерти Phoenix Capital пояснюють кількома причинами. Так, низький рівень попиту на гривню утримували нестача гривневої ліквідності а також ітервенції НБУ, ефективність яких збільшувалася завдяки низькими обсягами торгів на міжбанківському ринку.

"На тлі конфронтації НБУ та уряду рефінансування банків було практично заморожено, тому залишки на коррахунках упали до 15 млрд. гривень, найнижчого рівня з листопада", - описує ситуацію аналітик Phoenix Capital Андрій Нестерук.

У той же час дефіцит нацвалюти відчувався і за дорожнечею гривневих позик - ставки по кредитах овернайт на міжбанківському ринку зросли до 50-70%, найвищого рівня з початку публікації даної статистики НБУ в 2004 році, вважає експерт.

Середньоденний обсяг торгів у січні склав 290 млн. доларів у порівнянні з 400 млн. у грудні. Але вже в перший тиждень лютого НБУ збільшив середньоденний обсяг інтервенцій до 150-200 млн. доларів (з 50-100 млн. дол в січні).

Відповідно до заяв представників НБУ, регулятор може використовувати до 5 млрд. доларів на інтервенції в 1 кварталі 2009 року, хоча Нацбанк вже витратив понад 2 млрд. доларів на інтервенції в 2009 році.

Тому Phoenix Capital зберігає свій прогноз середньорічного курсу гривні на рівні 12 гривень за долар в 2009 році і пікового значення курсу 15 грн. / дол. в травні-липні 2009 року.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK