НБУ дозволив банкам проводити реструктуризацію кредитів

НБУ дозволив банкам проводити реструктуризацію кредитів
newsru.ua

"На період до 1 січня 2011 року дозволити банкам ... самостійно і на власний ризик, з урахуванням фінансового стану позичальників-фізичних осіб, приймати рішення щодо реструктуризації наданих їм кредитів і здійснювати оцінку їхнього фінансового стану і стану обслуговування боргу без урахування факту такої реструктуризації", - зазначається у розпорядженні НБУ.

Згідно з постановою, яка набула чинності з 5 лютого, оцінка фінансового стану позичальників має здійснюватися у відповідності до вимог положення про порядок формування резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків за умови, що кредитним договором (або змінами до нього щодо реструктуризації заборгованості) встановлено термін погашення основного боргу та / або відсотків / комісій не рідше одного разу на місяць і позичальник забезпечує виконання зобов'язань своєчасно і в повному обсязі.

Також банкам дозволено тимчасово підвищувати на один рівень категорію реструктуризованої кредитної операції з позичальниками, які віднесені до класів Б, В і Г, по якій стан обслуговування боргу протягом останніх шести місяців зафіксовано на рівні "добре".

Утім, таке підвищення можливе за умови, якщо кредитним договором (або змінами) встановлено термін погашення основного боргу та / або відсотків / комісій не рідше одного разу на місяць.

У постанові НБУ також вказані рекомендації банкам щодо принципів проведення реструктуризації заборгованості. Зокрема, НБУ закликає банки створити умови для поновлення платежів по кредитах шляхом продовження термінів дії кредитних договорів та / або зменшення щомісячних платежів до прийнятного рівня, виходячи з фінансових можливостей позичальника.

Окрім того, банкам рекомендується уникати конфлікту інтересів з клієнтами під час реалізації застави по кредитах та не застосовувати штрафні санкції по реструктуризованих кредитах у разі виконання позичальниками умов додаткового договору або при достроковому погашенні позик.

Постановою НБУ також надається банкам дозвіл тимчасово включати в основний капітал оплачені, але не зареєстровані внески в статутний капітал.

Також, відповідно до постанови, до банків не будуть застосовуватися міри впливу за невиконання економічних нормативів, якщо відповідні порушення викликані зростанням курсу іноземних валют.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK