Мінекономіки назвало причину січневої інфляції

Мінекономіки назвало причину січневої інфляції
AP

"Потужним каталізатором росту став ефект переносу валютного курсу на внутрішні ціни та, більшою мірою, на імпортні товари. Через підвищену еластичність за обмінним курсом ефект переносу виявився найбільш вагомим у формуванні цінової динаміки", - пояснив Данилишин.

Він зазначив, що крім того, ступінь впливу динаміки обмінного курсу на індекс споживчих цін посилилася інфляційними очікуваннями населення.

У той же час, аналітик Foyil Securities Володимир Габріелян вважає, що зростання інфляції в січні стався головним чином з-за підвищення цін на продукти харчування (на 3,1%), зокрема, на м'ясні продукти (на 3,3%), морепродукти (на 7,4%), фрукти (на 9,7%) та овочі (на 8,1%).

Він також прогнозує подальше уповільнення зростання цін на імпортні продукти харчування через очікуване скорочення обсягів імпорту внаслідок недавньої девальвації гривні.

За словами аналітика, зростання індексу споживчих цін у 2009 році буде сприяти підвищення комунальних тарифів (+2,0% у січні) і акцизних зборів, що відіб'ється на цінах на алкогольну і тютюнову продукцію (+1,2%).

Як повідомлялося, споживчі ціни в січні 2009 року, в порівнянні з груднем 2008 року, виросли на 2,9%, а ціни виробників промислової продукції - на 0,2%.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK