Експерт: Ринок нерухомості досягнув дна

Експерт: Ринок нерухомості досягнув дна
sob.ru

"Говорячи про зниження цін на квартири потрібно пам'ятати, що процес цей не є безкінечним", - заявив Корреспондент.net Жук.

Аналітик заявив, що на даний момент гостинки продають по 30-35 тисяч доларів, однокімнатні хрущовки - за 40-45 тисяч доларів, двокімнатні хрущовки - 50-60 тисяч доларів, двокімнатні квартири останніх радянських серій продають по 70-80 тисяч доларів США.

Він зазначив, що на даний момент ринок досяг порогового значення на рівні 1200-1500 доларів за квадратний метр. У цілому, -підкреслив експерт, - порівняно із докризовим періодом, ціни на житло (за реальним продажем) знизилися у два рази.

Серед особливостей поточного стану ринку експерт наголошує на тому, що більшість угод проходить у діапазоні до 100 000 доларів, купівля здійснюється за власні кошти (без залучення іпотеки), продаються найдешевші пропозиції у кожному із сегментів, а також є характерним великий розкид цін пропозиції на однотипні об'єкти (іноді на 100%).

"В умовах, коли ринок формують мотивовані продавці, яких на ринку не більше 5-10%, виникла парадоксальна для кризи ситуація перевищення попиту над пропозицією", - зазначив Жук.

Він підкреслив, що розморожування депозитів і відсутність інших інструментів збереження та примноження грошей, неоднозначна перспектива світових валют, що неминуче повернуть на ринок суттєві фінансові потоки.

У найближчому майбутньому аналітик прогнозує подальше зниження формальних індексів цін з наближенням їх до рівня реальних продажів, зазначеного вище. Ключовим моментом для ринку, - зазначив Жук, - стане відновлення іпотечного кредитування.

Коментуючи ситуацію з орендою житлової нерухомості у Києві, експерт наголошує на таких факторах, як масові скорочення, урізування зарплат та повернення робочої сили у регіони.

"Орендні ставки (у доларовому еквіваленті) знизилися у 1,5-2 рази. У більшості випадків, контракти фіксуються в гривні, а не у доларах, як було раніше. При цьому орендарі стали більш вимогливі до якості житла", - заявив аналітик.

За його словами, підвищення комунальних платежів, збільшення пропозиції на ринку, суттєве зниження попиту й небажання орендарів "платити більше" суттєво знизило прибутковість цього виду бізнесу.

Як повідомляла компанія SV Development, за період з 1 до 8 лютого середня ціна продажу 1-3 кімнатних квартир на вторинному ринку у Києві знизилася на 3,95% ($ 83) до 2 031 доларів за 1 кв.м.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK