Ющенко не виключає банкрутства Нафтогазу

Ющенко не виключає банкрутства Нафтогазу
president.gov.ua

При цьому Президент зазначив, що схема банкрутства може бути наступною: висока ціна на газ, за якою НАК Нафтогаз розраховуватиметься російським кредитом, по якому, у свою чергу, візьме на себе зобов'язання НБУ.

Ющенко зазначає, що це призведе до того, що в НБУ не вистачить коштів на погашення кредиту, що, в свою чергу призведе до неможливості України виконати свої зобов'язання із обслуговування боргу.

Це в кінцевому результаті може призвести до банкрутства НАК Нафтогаз і відчуження української ГТС, констатував Президент. Він зазначив, що за подібною схемою втратили свої ГТС Білорусь і Молдова.

Крім того, Ющенко заявив, що дефіцит бюджету НАК Нафтогаз у 2009 році може скласти понад 40 млрд грн.

За його словами, Верховна Рада має розглянути питання про виділення НАК Нафтогаз дотацій на компенсацію збитків від транзиту російського газу в Європу.

Крім того, Глава держави гостро розкритикував домовленості, яких досягнуто в ході газових переговорів між Україною і Росією.
Президент зауважив, що у той час як Росія за останні три роки в три рази підвищила ціну на газ для України, остання, у свою чергу, не підвищувала ставку на транзит газу.

Ющенко зазначив, що сьогодні Нафтогаз несе великі збитки через низькі ціни на транзит. Глава держави вважає, що транзитна ставка в розмірі $ 1,7 не покриває витрат на транзит.

Крім того, він вкотре висловився за необхідність переходу на ринкові відносини між Україною та Росією у газовій сфері та відділення політики від комерційних питань.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK