Члени ООН відмовляються платити внески

Члени ООН відмовляються платити внески
АР

І це незважаючи на те, що фінансові правила ООН вимагають, щоб внески за поточний рік було сплачено до 31 січня, повідомляє бюджетна служба ООН. До кінця січня кошти в регулярний бюджет внесли лише 20 держав. У цьому списку опинилися Грузія та Вірменія, повідомляє газета Дело.

На початку лютого свої фінансові зобов'язання перед Організацією виконали ще чотири держави. Стаття 19-та Статуту ООН говорить, що злісних неплатників позбавляють права голосу. Станом на кінець минулого року, заборгованість країн-членів перед бюджетом ООН склала 750 мільйонів доларів. Із пострадянських країн до чорного списку ввійшли Азербайджан, Грузія, Молдова і Росія.

Як запевнили в МЗС, в України немає заборгованості перед ООН, однак у відомстві відмовилися уточнити, коли саме було зроблено розрахунки. Нагадаємо, в грудні 2006 року Генасамблея ООН затвердила нову шкалу внесків до бюджету ООН на 2007-2009 роки. За новою шкалою, внесок України зріс із 0039 до 0045% - до 1,22 мільйона доларів. Плюс до цього Україна щорічно додатково оплачує близько 500 тисяч доларів за рахунок погашення боргу перед бюджетом операцій із підтримання миру. Нагадаємо, Україна заборгувала у період до 1996 року до бюджету ОПМ 133 мільйони доларів, а також пов'язану з нею заборгованість у розмірі 4,9 мільйона - саме ця сума поступово виплачується Україною. Суму ж у 133 мільйони пробачили, оскільки ООН визнала, що заборгованість виникла через вину України, зазначає видання Дело.

Традиційно, основне навантаження із наповнення бюджету ООН (близько 2 мільярдів доларів) лягає на плечі США. Штати щорічно платять близько 22% від усього бюджету ООН - 500 мільйонів доларів.
Розмір внеску кожної держави у регулярний бюджет визначається як частка від загальних витрат Організації. Шкалу внесків кожні три роки встановлює Генасамблея ООН. При цьому враховуються рівень розвитку економіки та чисельність населення країн-членів. Фінансові зобов'язання члена ООН складаються із трьох частин: внесок у регулярний бюджет, виплати на миротворчість і витрати на утримання міжнародних трибуналів. Нещодавно було прийнято окремий кошторис витрат на капітальний ремонт будівлі штаб-квартири ООН в Нью-Йорку.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK