Ъ: Україна зосередить експорт електроенергії в одних руках

Ъ: Україна зосередить експорт електроенергії в одних руках
Reuters

Формально Україна буде володіти 52% холдингу, однак це не означає повного контролю над схемою продажів, відзначають експерти. Про зміни схеми продажів української електроенергії на експорт стало відомо у вересні минулого року. Тоді державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності Укрінтеренерго заявило про придбання 52% акцій угорської компанії Ukrenergy Trade Zrt у угорської Korlea Invest Holding AG підприємців Василя Бечваржа (95%) і Фаркаш Габора (5%). У даний час компанія поставляє імпортовану з України та Росії електроенергію на заводи Volkswagen та Audi в Угорщині, а також на об'єкти нафтогазової компанії MOL.

Пізніше стало відомо, що Ukrenergy Trade Zrt і ще одна компанія, чиїм акціонером виступала Korlea Invest, - польська Zomar - отримали повний контроль над експортом електроенергії з України. В Укрінтеренерго раніше пояснювали, що покупка дозволить Україні вийти на європейський ринок електроенергії. Глава Мінпаливенерго Юрій Продан заявляв, що Укрінтеренерго зможе викупити всі 100% акцій Ukrenergy Trade Zrt.

Як з'ясувалося вчора, вихід України на європейський ринок має на увазі, що Укрінтеренерго і Korlea Invest створюють компанію Ukrenergy Holding AG. Як розповів Ъ керівник департаменту зовнішніх комунікацій Korlea Invest Holding Андрій Комендо, нова компанія зареєстрована в Цюріху (Швейцарія). Українській стороні в ній належить 52% акцій, решта - Korlea Invest.

Як зазначає Коммерсант, станом на 1 лютого ця компанія володіє по 100% статутного капіталу в структурах, які будуть торгувати електроенергією на ринках Польщі, Чехії та Словенії, а також 60% акцій компанії, яка буде реалізовувати проект по будівництву каскаду ГЕС в Україні. До 1 квітня Ukrenergy Holding планує консолідувати 95% акцій угорського енерготрейдера Ukrenergy Trade Zrt і придбати 50% +1 акцію у польської компанії Zomar SA.

"Таким чином, Україна виходить безпосередньо на ринки європейських країн і буде отримувати додатковий прибуток від торгівлі електроенергією за кордоном. Причому в більшій мірі - від торгівлі електроенергією неукраїнського походження", - пояснив пан Комендо.

Додатковий дохід, який Укрінтеренерго зможе отримати від виходу на європейський ринок, у компанії оцінюють у $ 180-210 млн.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK