Експерти проаналізували ринок українських облігацій

Експерти проаналізували ринок українських облігацій
Reuters

Як заявив аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Климчук, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у звіті, в якому воно знизило довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті на один щабель - з В плюс до В, вказало на ризик банківської та валютної кризи в Україні через посилення впливу стресових факторів на фінансову систему.

Крім цього, за словами аналітика, інвестори побоюються, що відставка і призначення нового міністра фінансів можуть загальмувати процес перегляду бюджету, та надання другого траншу кредиту від МВФ.

"На тлі хвилі продажів, що прокотилася, постраждали спреди та ціни всіх українських єврооблігацій", - заявив Климчук.

Індекс EМBI + Україна, що демонструє ризик державних паперів, посилив своє зростання, що почалося тижнем раніше після появи проблем в переговорах з місією МВФ. Таким чином, зазначив аналітик, за два тижні він виріс на 160 базисних пунктів, досягши в п'ятницю позначки 2700 базисних пунктів. Український CDS розширився до п'ятниці до історичного максимуму в 3367 базисних пункти.

За словами експерта, підвищення активності на українському ринку єврооблігацій спостерігалося в понеділок і четвер. Під тиском продавців найбільше постраждали банківські папери та облігації Нафтогазу України. Так, ціна єврооблігацій Нафтогазу знизилася з 60 до 50 відсотків від номіналу.

Незважаючи на те, що всі зобов'язання українських емітентів в лютому було виконано в повному обсязі (а це купонні виплати по семи корпоративним єврооблігаціям, одному суверенному випуску, також погашення єврооблігації Південмашу), песимістичні очікування ринку щодо боргів українського корпоративного і суверенного сегментів зберігаються.

"Ледь чи не єдиною позитивною новиною цього тижня стало звернення європейських банків до ЄС з проханням прямої підтримки своїх українських" дочок ", - підкреслив експерт.

Raiffeisen International сформував лобістську групу з європейських банків, яка закликає Євросоюз надати підтримку країнам Центральної та Східної Європи (ЦСЄ), включаючи Україну. Надання такої підтримки може мати суттєвий вплив на український ринок в подальшому.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK