S&P знизило рейтинг банку Надра

S&P знизило рейтинг банку Надра
Reuters

"Рейтингові дії відображають введення тимчасової адміністрації у банку на один рік та мораторій на задоволення вимог кредиторів банку на шість місяців з метою стабілізації фінансового стану банку", - цитують у повідомленні агентства у п'ятницю коментар кредитного аналітика S&P Аннет Есс.

Також агентство зазначає, що сильний негативний вплив на ліквідність банку надали дуже складні ринкові умови в Україні, а також політична критика банку, яка все ще триває.

Так, за даними S&P, відтік вкладів клієнтів банку Надра склав 6,4 млрд. грн. за останні місяці. Із осені 2008 року банк погасив зобов'язання перед іноземними контрагентами на суму 3,2 млрд. грн. – значною мірою за допомогою кредитів на рефінансування розміром на суму 7,1 млрд. грн., наданих Нацбанком України (НБУ) у жовтні-листопаді 2008 року.

"Standard & Poor's також стурбоване впливом економічної ситуації в країні, яка дедалі погіршується, та пов'язаною із цим девальвацією національної валюти і високою інфляцією на якість активів, фондування та ліквідність банку", - наголосила Есс.

Агентство зазначає, що якість активів банку "Надра" швидко погіршується, про що свідчить збільшення частки позик, що не спрацьовують, з прострочення понад 90 днів із 5,2% на кінець 2007 року до 14,0% станом на 1 грудня 2008 року, при цьому найбільше збільшення можна спостерігати у портфелі роздрібних позик, особливо іпотечних та автокредитів.

Разом із тим величина позик, які не спрацьовують, не повністю відображає ризику, пов'язаного з "невитриманим" кредитним портфелем, не перевіреним в умовах повного економічного циклу, - йдеться у повідомленні S&P.

Агентство очікує подальшого погіршення якості активів у 2009 року, з огляду на погані макроекономічні перспективи. Погіршення може бути значною мірою зумовлене наявністю кредитів, номінованих в іноземній валюті, які на даний час складають 60% від загального кредитного портфеля Надра Банку, додають експерти агентства.

Надра Банк входить до числа 10 найбільших українських банків за розміром сукупних активів, які на 1 грудня 2008 року становили 31,5 млрд. грн. за українськими стандартами бухгалтерського обліку, його частка на банківському ринку країни складає 4%.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK