Ъ: Навесні Україну накриє хвиля масових звільнень

Ъ: Навесні Україну накриє хвиля масових звільнень
АР

Директор Державної служби зайнятості Володимир Галицький заявив журналістам, що через три місяці в Україні може відбутися друга хвиля скорочень, пише газета.

За його словами, якщо економіка не запрацює, а підприємствам - у першу чергу тим, які забезпечують валютний приток в країну і поки ще стабільно сплачують податки в бюджет - не відновлять кредитування, роботодавці не зможуть більше тримати в штаті співробітників, яких було переведено в режим неповної зайнятості. "Необхідно фінансово підтримати такі підприємства", - заявив Галицький.

Як зазначив Ъ-Україна, труднощі можуть очікувати перш за все тих, кого переведено на неповний робочий графік, або хто перебуває у відпустці за свій рахунок. За даними Держкомстату, в грудні у відпустку за свій рахунок відправлено 829 тисяч осіб, або 7,5% від загальної кількості штатних працівників. У режимі скороченого робочого часу перебували ще 928 тисяч осіб, або 8,5%).

Як повідомив Галицький, у січні-лютому ринок праці завмер, досягнувши певного піку. У січні служба зайнятості зафіксувала зниження кількості звернень звільнених працівників у порівнянні з груднем - на 129,3 тисяч осіб - до 157,5 тис. Якщо в кінці року в центри зайнятості щоденно зверталися до 5-7 тисяч безробітних, то зараз - 1 тисяча осіб.

Крім того, сповільнилися темпи скорочення кількості вакансій (у грудні - зменшення на 2 тисячі, в кінці січня - на 500), хоча, за словами Галицького, кількість претендентів на одне робоче місце на початку року залишалася досить високою - 11 осіб. За даними служби зайнятості, на вечір 16 лютого на обліку в центрах зайнятості перебувало 931,9 тисяч безробітних, що на 3,9 тисяч осіб менше, ніж було зареєстровано 27 січня.

Експерти скорочення кількості звернень до служби зайнятості пояснюють тривалими новорічними святами. Аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осинкіна вважає, що для багатьох незайнятих закінчився річний термін отримання офіційного статусу безробітного і їх було знято з обліку через відмови приймати запропоновану службою зайнятості підходящу роботу.

Однак, як пише газета, вже до квітня-травня кількість безробітних різко збільшуватиметься і досягне 1,2-1,3 млн осіб (річний прогноз служби - 3 млн осіб), прогнозують експерти.

"Друга хвиля росту безробіття почнеться вже до кінця лютого. Позначиться падіння промислового виробництва на 35%. Промисловість не набирає обертів, і ніхто не триматиме співробітників - протягом трьох місяців від них почнуть позбуватися", - прогнозує Осинкіна.

Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко додає, що скороченню кадрів через два місяці сприятиме українське законодавство, яке зобов'язує роботодавця повідомляти про свої наміри найманому працівнику. "Після закінчення цього терміну можна очікувати зростання безробіття", - заявила вона.

Аналітики вважають, що найбільш уразливими до скорочень можуть виявитися працівники промислових підприємств, торгівлі та сфери послуг.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK