Обама оприлюднив програму підтримки житлового ринку США

Обама оприлюднив програму підтримки житлового ринку США
Reuters

Про це повідомило агентство Ассошіейтед Пресс. 

Оприлюднена Обамою в середу програма підтримки житлового ринку дасть змогу рефінансувати виплати за іпотекою п'яти мільйонам позичальників, а також здійснити компенсувальні виплати іпотечним агентствам, щоб допомогти тим чотирьом мільйонам боржників, яким загрожує відчуження власності за борги. 

Зі слів Обами, "всі ми розплачуємося за цю іпотечну кризу. Ми повинні зупинити збільшення випадків втрати права викупу за заставою і зробити все можливе, щоб допомогти відповідальним домовласникам залишитися в своїх будинках". 
  
Представлений план розділений на три основні етапи. 

Перш за все, адміністрація Барака Обами має намір стимулювати подальше зниження ставок за іпотечними кредитами і підвищити доступність іпотечного кредитування для громадян. Влада має намір надавати протекції при рефінансуванні іпотечних кредитів громадян, що купили житло до початку зниження цін на нерухомість. Такі позичальники опинилися в становищі, коли вартості житла, закладеного за іпотекою, стало недостатньо для повного забезпечення кредиту. Сьогодні такі кредити практично неможливо рефінансувати. За допомогою нової програми громадяни отримають можливість структурувати свої кредити за більш низькими відсотковими ставками в розмірі близько 5 відсотків річних. Очікується, що ці заходи допоможуть вирішити труднощі з рефінансуванням кредитів чотирьох-п'яти мільйонів американців. 

Крім цього, адміністрація Барака Обами має намір виділити 75 мільярдів доларів на підтримку неплатоспроможних іпотечних позичальників. На сьогодні в США налічується від трьох до чотирьох мільйонів людей, у яких розмір щомісячного платежу за іпотекою досягає 40-50 відсотків від загального рівня доходу. За попередніми прогнозами, виділені кошти допоможуть знизити розмір платежів за кредитом до 31 відсотка від рівня доходу позичальника. 

Цей захід допоможе знизити кількість випадків відчуження нерухомості в рахунок покриття боргів за іпотекою. Це, в свою чергу, повинно послужити додатковим стримуючим фактором для запобігання подальшого падіння цін на житло. Раніше учасники ринку неодноразово зазначали, що велика кількість відчуження нерухомості, виставленої на продаж, знижує ціни на будинки в найближчих районах. Банки виставляють відчуження нерухомості на продаж з великими знижками, і для того, щоб витримати конкуренцію з банками, рядові домовласники також змушені знижувати ціну на своє житло. На думку розробників програми, прийняті заходи можуть гарантувати, що вартість середньостатистичного американського житлового будинку не знизиться більше ніж на 6 тисяч доларів. 

Раніше в середу міністерство фінансів США оголосило про рішення подвоїти розмір фінансової допомоги, яка надається найбільшим в країні іпотечним агентствам Fannie Mae і Freddie Mac, і виділити кожному з них по 200 мільярдів доларів. 

План, який Обама представив у столиці Аризони Фініксі, став другим за останні кілька днів рішучим кроком американської адміністрації, спрямованим на подолання наслідків економічної кризи. 

У вівторок президент США після схвалення Конгресом підписав антикризовий план обсягом 787 мільярдів доларів, що передбачає, зокрема, податкові послаблення і вливання в інфраструктурні та інші проекти з метою створення нових робочих місць.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK