Фірташа звинуватили в незаконному імпорті газу з України

Фірташа звинуватили в незаконному імпорті газу з України
AP

Учора угорська газета Vilaggazdasag повідомила, що Газпром направив до Угорського енергетичного управління при міністерстві економіки і транспорту скаргу про те, що Emfesz незаконно імпортує газ з України.

Голова Угорського енергетичного управління Ференк Хорват підтвердив Ъ-Украина, що лист від Газпрому прийшов у середу. "Сьогодні я підписав листа в обидві компанії, у якому ми наказуємо їм надати докази. Ми повинні перевірити ці звинувачення", - пояснив він газеті.

Глава Emfesz Іштван Гоці пояснив ІТАР-ТАСС: "Ми не знаємо, чий газ обираємо, - Газпром лише повідомив, що це не його ресурси".

У компанії Ъ-Украина підтвердили цю інформацію. На думку топ-менеджера, йде доробка нової схеми поставок, яка виникла після газової кризи, оскільки не всі питання тоді були врегульовані. Інше джерело газети, близьке до Emfesz, додало: "По декілька разів на день йдуть факси - то з Газпрому, то з RosUkrEnergo: платіть за газ нам. Голова йде обертом".

Учора в Газпромі і Газпром експорті від коментарів щодо ситуації у Emfesz відмовилися. Але ще в кінці січня топ-менеджер Газпром експорту говорив Ъ, що "треба розібратися, чому угорці забирають газ, якщо він не законтрактував". Питання контрактів Emfesz з RUE у зв'язку з конфліктом навколо 11 млрд кубометрів газу в сховищах України турбував і чиновників в Угорщині.

Як пише місцева газета, у минулий вівторок воно обговорювалося на нараді в міністерстві економіки і транспорту. Ще одне джерело в Газпромі розповіло, що за підсумками угорсько-російської торговельно-економічної комісії у січні угорці висловили намір створити держкомпанію по закупівлі російського газу безпосередньо в Газпромі. Але джерело Ъ на газовому ринку пояснює, що цей контракт може дістатися австрійській компанії CENTREX.

Emfesz входить у Group DF Дмитра Фірташа. Компанія забезпечує природним газом чверть угорського ринку, оснащає промислові підприємства, муніципальні установи та отоплює понад 100 тисяч квартир.

У неї контракт з RosUkrEnergo на закупівлю 3 млрд кубометрів газу на рік до 2015 року. Після нещодавнього газового конфлікту RUE була виключена зі схем газових поставок з Росії в Україну, але претендує на 11 млрд кубометрів газу в українських сховищах.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK