Експерт: Повернення до рівня 8 грн. за долар найближчим часом не буде

Експерт: Повернення до рівня 8 грн. за долар найближчим часом не буде
Reuters

На думку фінансового аналітика Astrum Investment Мар'яна Федоришина, девальвація гривні має об'єктивні передумови, а саме: зменшення наявних резервів НБУ, через неотримання другого траншу кредиту МВФ, і загроза значних обсягів емісії гривні для фінансування дефіциту держбюджету.

"Триваючий відтік капіталу по фінансовому рахунку платіжного балансу компенсується додатковим продажем валюти з боку НБУ. Однак вже на початку лютого, через зростаючу невизначеність щодо другого траншу МВФ, Нацбанку довелося значно збільшити свою присутність на міжбанку, щодня продаючи по 100-200 млн. доларів ", - заявив аналітик в коментарі Корреспондент.net.

За словами експерта, після закінчення роботи місії МВФ і її заяви про неузгодженість низки позицій, отримання другого траншу кредиту stand by в заплановані раніше терміни стало ще менш ймовірним. Для стримування збільшиться попит на валюту, НБУ спробував адміністративно обмежити курс, тим самим даючи зрозуміти, що не готовий задовольняти всі заявки на купівлю валюти.

Стабільність гривні отримала відразу два удари - через зменшення обсягу резервів, які має Нацбанк, та очікуване емісійне фінансування дефіциту бюджету – експерт

Така політика, за словами Федоришина, не могла бути ефективною, і стримування курсу тривало всього кілька днів. Минулого тижня ймовірність того, що МВФ і уряд знайдуть компроміс, знизилася до мінімальної - обидві сторони чітко заявили про свої позиції по бюджету, які мають мало спільного.

Стабільність гривні отримала відразу два удари - через зменшення обсягу резервів, які має Нацбанк, та очікуване емісійне фінансування дефіциту бюджету, від якого не збирається відмовлятися уряд.

У такій ситуації логічною є поведінка населення і підприємств, які переводять кошти у більш надійні доларові активи, - негативне сальдо операцій на готівковому ринку з початку місяця склало 1,2 млрд. доларів. Утримання Нацбанком курсу інтервенцій, який на 15% нижчий за ринковий, є, на думку експерта, швидше дестабілізуючим чинником і відкриває можливість для арбітражних операцій на різниці курсів.

Аналітик: За курсом 7,90 грн. за долар НБУ не в змозі задовольнити весь додатковий попит, тому частина невиконаних заявок на купівлю виходить на ринок і, не зустрівши адекватної за обсягами пропозиції, приводить до росту курсу

Федоришин зазначив, що гривню штовхає вниз ринок, а саме збільшення попиту і зменшення пропозиції валюти.

Він зазначив, що за курсом інтервенцій 7,90 грн. за долар Нацбанк не в змозі задовольнити весь додатковий попит, тому частина невиконаних заявок на купівлю виходить на ринок і, не зустрівши адекватної за обсягами пропозиції, приводить до росту курсу.

"Поки курс не досягне рівня, який учасники ринку розцінюватимуть як досить високий, пропозиція валюти залишатиметься мінімальною", - додав він.

Федоришин: Поки НБУ не змінить свою політику і не приведе курс інтервенцій до ринкового, курс гривні буде нестабільним

Крім того, він наголосив, що платіжний баланс показує окремі ознаки покращення - у грудні 2008 року його негативне сальдо скоротилося, у січні товарний баланс продовжував вирівнюватись. Однак, за його словами, очікуваний значний відтік капіталу доведеться компенсувати за рахунок продажу валютних резервів.

"Без кредиту МВФ, який цього року повинен був скласти 10 млрд. доларів, можливості Нацбанку з підтримки курсу скорочуються, а тобто, рівноважний курс долара буде вищим, ніж раніше очікувалося", - повідомив аналітик. Поки НБУ не змінить свою політику і не приведе курс інтервенцій до ринкового, курс гривні буде нестабільним, зазначив Федоришин.

Експерт: Ми очікуємо продовження ослаблення гривні до рівня 10 грн. за долар, на якому можлива деяка корекція. Повернення до старих рівнів, 8 гривень за долар, на нашу думку, не буде

Стосовно прогнозу на найближчий час, він заявив, що переговори уряду і МВФ проходять без очевидного прогресу, тому новинний фон в найближчі дні залишатиметься негативним.

"Ми очікуємо продовження ослаблення гривні до рівня 10 грн. за долар, на якому можлива деяка корекція. Повернення до старих рівнів, 8 гривень за долар, на нашу думку, не буде", - додав експерт Astrum Investment Management.

Як повідомлялося, сьогодні, 25 лютого, торги на міжбанківському валютному ринку проходять в діапазоні 9,32-9,4 гривні за долар.

Як повідомлялося, в.о. голови НБУ Анатолій Шаповалов заявив, що стрибок курсу долара за останні три дні викликаний провокаційними заявами.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK