Мінтранс оголосив тендер на розробку програми розвитку аеропортів

Мінтранс оголосив тендер на розробку програми розвитку аеропортів
freedigitalphotos.net

Заявки на тендер будуть прийматися до 10 вересня, а саму концепцію планується розробити до 30 січня 2009 року. За словами заступника міністра транспорту, глави Державіаадміністрації Олександра Давидова, уряд розраховує залучити до участі в тендері міжнародні консалтингові компанії.

"Цей проект розрахований у першу чергу на них. Якщо піднімати галузь візьметься компанія з міжнародним досвідом, ми будемо спокійні", - сказав Давидов. Концепція держпрограми розвитку аеропортів, у якій визначені стратегічні принципи їхнього розвитку, була схвалена Кабміном ще в березні.

Як пише газета, програма ж повинна визначити умови участі в реконструкції й розвитку аеропортів органів влади й частки капіталу. Крім того, для кожного аеропорту буде визначений перелік заходів щодо модернізації й обсяг коштів, які необхідно залучити для їхньої реалізації.

Крім того, уряд також наполягає на необхідності передачі комунальних аеропортів у держвласність. У майбутньому гроші з держбюджету на розвиток будуть одержувати лише ті аеропорти, які належать державі, зазначається в документі.

До 2020 року пасажиропотік в Україні сягне 70 млн людей, прогнозують у Мінтрансі. Замгендиректора компанії Дніправіиа Сергій Ткаченко вважає, що ця цифра може бути й вищою.

"Для гармонічного росту обсягів перевезень потрібно інвестувати насамперед  у регіональні аеропорти, на які поки припадає лише 3% пасажиропотоку", - зазначає Олександра Давидова. Він уважає, що розвитку локальних аеропортів потенційні учасники тендера приділять особливу увагу.

"Авіакомпанії не повинні нищити свої літаки на розбитих смугах малих аеропортів. Але ж незабаром відкриють і аеропорти, які довгий час не працювали. Яка там ситуація, страшно уявити", - говорить пан Ткаченко.

Цього року на розвиток аеропортів зосереджено рекордний обсяг бюджетних коштів - більше 1 млрд грн. Але основним джерелом фінансування повинен стати приватний капітал, упевнені в Мінтрансі.

"Для нормального розвитку інфраструктури галузі потрібно не менше $5 млрд", - говорить пан Давидов. На думку Сергія Ткаченко, ця цифра відображає реальні потреби аеропортів в інвестиціях. "Приватний капітал таких грошей на аеропорти не шкодуватиме, тому що обсяг перевезень зростає, а з ним збільшується й рентабельність цього бізнесу",- говорить він.

За матеріалами КоммерсантЪ-Украина


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK