Банкір: НБУ поки не в змозі закрити потреби всього ринку

Банкір: НБУ поки не в змозі закрити потреби всього ринку
Reuters

"Але, варто зазначити, що на аукціоні в середу, 04 березня, Нацбанк розширив список учасників, включивши в нього малий бізнес - фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності. Ми бачимо, що в даний момент дії Нацбанку, в основному, спрямовані на задоволення потреб фізосіб ", - пояснює банкір.

За його словами, в першу чергу, це допоможе зняти величезний пласт проблем, від яких страждають усі - як позичальники, які не в змозі оплачувати платежі по кредитах, так і банки, у яких зростає проблемна заборгованість.

Водночас, зазначає Стадник, такі кроки регулятора, що важливо, знижують панічні настрої серед населення, тому Національний банк буде продавати валюту в повному обсязі, аукціони будуть проводитися в заданому темпі (можна припустити, що наступні аукціони відбудуться в п'ятницю, 06 березня , і в наступну середу, 11 березня).

"Варто зазначити, що крім цього НБУ продовжує напряму" закривати "платежі Нафтогазу, щоб він не виходив на ринок зі своїми великими сумами. Також НБУ продовжує проводити інтервенції в ті дні, коли немає аукціонів: для виконання зовнішніх зобов'язань перед нерезидентами згідно з поданим банком НБУ платіжним календарем в іноземній валюті ", - говорить банкір.

При цьому Стадник вважає, що НБУ розширить свої інтервенції і на постачальників так званого критичного імпорту.

Між тим, заступник начальника казначейського управління ПУМБ, вважає, що однією з причин зміцнення гривні, як уже було відзначено вище, стала висока вартість міжбанківських гривневих ресурсів.

"Також свою роль відіграють і валютні аукціони, які в певній мірі зняли тиск на готівковий ринок", - говорить банкір.

Також він уточнює, що перший аукціон відбувся 27 лютого (на ньому НБУ продав долар 12 банкам України), друга - 04 березня (на якому валюту змогли придбати 49 банків), на першому і другому аукціонах валюта була продана за курсом 7,8 грн за долар.

"Тому ті позичальники банків, банки яких брали участь в аукціонах, можуть спокійно купити валюту за курсом 7,8 (+ відрахування до Пенсійного фонду в розмірі 0,2%). Будь-які інші комісії стягувати з клієнтів банкам заборонено згідно з Листами НБУ", - пояснює ситуацію Стадник.

З огляду на високу вартість гривневих ресурсів на міжбанківському ресурсному ринку, прогнозує банкір, коридор встановиться в межах 8,00 - 9,00 грн за долар.

"Є ймовірність того, що ми зможемо" пробити "позначку 8,00 (максимум до рівня 7,90). Але як тільки ситуація на міжбанківському ринку вирівняється, залишки на коррахунках банків збільшаться, думаю, що ми знову будемо спостерігати тенденцію до зростання і перебувати в коридорі 8,00 - 9,00. Більш вузький прогноз - 8,20 -8,60 ", - прогнозує Стадник.

 

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK