Ъ: Нацбанк зробив невигідними гривневі кредити

Ъ: Нацбанк зробив невигідними гривневі кредити
epochtimes.com.ua

При переводі клієнт не тільки отримує більш високу ставку, але й переплачує 7-9%, погашаючи кредит щодо ринкового курсу. У випадку девальвації гривні збитки позичальників будуть тільки рости, кажуть банкіри. Однак НБУ не давав гарантій тривалого проведення аукціонів, тому конвертація - найкращий вихід для тих, хто боїться більшого обвалу гривні, зазначає видання.

Як повідомляє КоммерсантЪ-Украина, за два тижні проведення спеціальних валютних аукціонів з продажу валюти фізичним особам-клієнтам банків Нацбанк продав $200,04 млн і 1,01 млн євро. На відміну від практики погашення кредитів банків щодо ринкового курсу гривні до іноземних валют, НБУ дозволив позичальникам купувати долари регулятора по 7,8 грн, а євро - по 9,97 грн плюс внесок 0,2% у Пенсійний фонд.

Нова схема погашення валютних позик зробила невигідною для позичальників конвертацію у рамках реструктуризації проблемних кредитів. Позичальник отримує більш високу процентну ставку (за даними НБУ, різниця між середніми ставками валютних і гривневих кредитів - 8,1%) і погоджується весь термін кредиту (іпотека - до 25-30 років) платити у гривнях суму, зафіксовану в момент переводу.

Тепер позичальники, які погоджуються на конвертацію, позбавляються можливості брати участь в аукціонах НБУ. Тільки у березні, коли гривня ревальвувала, через курсову різницю вони переплатили мінімум 7-9%. Валюта НБУ обходиться позичальникам у 7,82 грн/$ і 9,99 грн/євро, а банки конвертують кредити за поточним курсом, пише газета.

Банкіри не заперечують, що конвертація позик стала зовсім невигідною для позичальників. До того ж це позбавляє банки додаткового доходу - від курсової різниці і пролонгації терміну договору. Єдиним аргументом для конвертації залишився лише високий ризик подальшої девальвації гривні (найбільш песимістичний прогноз - 15 грн/$), резюмує ситуацію сьогоднішній номер ділового видання.

Нагадаємо, раніше експерти заявляли, що в Україні можна чекати різкого зростання неплатежів по валютних кредитах.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK