У Росії назвали "бомбою уповільненої дії" декларацію між Україною та ЄС про ГТС

У Росії назвали "бомбою уповільненої дії" декларацію між Україною та ЄС про ГТС
АР

"Як відомо, благими намірами вимощена дорога в пекло, і в даному випадку ми просто закладаємо міну уповільненої дії, коли рано чи пізно ми прийдемо до ситуації, що Євросоюз почне говорити Росії про те, що ЄС вклав кошти в модернізацію ГТС України, і тепер ви в Росії зобов'язані цю ГТС використовувати, закачувати в неї газ, щоб у Європі газу було достатньо. Як тільки в комерційних відносинах з'являється термін "зобов'язаний", ці комерційні відносини переходять моментально в зону ризику ", - сказав Косачев.

За його словами, як тільки ЄС почне від Росії вимагати закачування газу в модернізованих ГТС України, "абсолютно точно можна припустити, що Україна цією ситуацією скористається для того, щоб поліпшити свої позиції, запропонувавши Росії якісь зручні для себе та незручні для Росії умови транзиту або закупівель російського газу для власних українських потреб ".

Коментуючи підписання Декларації про модернізацію української ГТС, Косачев заявив: "Мені здається, що партнери України в Комісії європейських співтовариств просто-напросто були введені в оману представниками українського керівництва, які, судячи з усього, сказали їм, що стосовно Росії можна особливо не хвилюватися - ми з нею уже домовилися, або обов'язково домовимося. Давайте ми між собою тут розберемося. Росія все одно нікуди не подінеться і погодиться з тим, про що ми домовилися ".

Косачев зазначив, що подібний підхід характеризує не стратегію відносин Росії і ЄС, а підхід нинішнього українського керівництва, яке намагається максимально наблизити себе до європейських структур і максимально відсікти від цих європейських інтеграційних структур Росії.

Газотранспортна система України є другою в Європі і однією з найбільших у світі. Її загальна довжина становить 37,6 тисячі кілометрів.

***

23 березня, за підсумками міжнародної енергетичної конференції в Брюсселі було підписано спільну заяву між урядом України, Єврокомісією, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком та Світовим банком.

Згідно з документом, уряд України зобов'язується забезпечити незалежність оператора газотранспортної системи України, забезпечити прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС, надавати третім сторонам доступ до сховища на прозорих комерційних умовах і під контролем регуляторного органу тощо.

Зазначимо, російська делегація покинула конференцію, оскільки її інтереси в заяві не було враховано.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Україна залучить Росію до проекту модернізації.

У свою чергу, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін висловив побоювання, що в результаті підписання декларації з модернізації української газотранспортної системи Україна може втратити над нею контроль.

У вівторок, 24 березня, президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія відкладає міжурядові консультації з Україною в зв'язку з прийняттям меморандуму про розвиток ГТС України.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK