КоммерсантЪ-Украина: Кількість пасажирів у Борисполі знизилась на 16%

КоммерсантЪ-Украина: Кількість пасажирів у Борисполі знизилась на 16%
tsn.ua

За попередніми даними, падіння за цей період склало 16%, тоді як рік тому аеропорт показав зростання на 22,6%. Більшість світових аеропортів продемонстрували не настільки різке падіння - приблизно 5-6%, за винятком Росії, де пасажиропотік в деяких аеропортах впав на 20-25%, зазначає газета.

Як прогнозують аналітики, відновлення пасажиропотоку в Україні відбудеться не раніше ніж через півтора року. Варто очікувати, що щоб уникнути збитків аеропорти почнуть перекладати свої витрати на плечі авіакомпаній.

Як пише Ъ, за попередніми даними, пасажиропотік у міжнародному аеропорті Бориспіль за підсумками I кварталу знизився на 16%, заявив його гендиректор Борис Шахсуваров. При цьому кількість рейсів скоротилася не більше ніж на 6%.

"Падіння почалося в листопаді, і зараз ми повертаємося до показників 2007 року", - зазначив пан Шахсуваров. За його словами, така різниця між показниками падіння пасажиропотоку та кількості рейсів пояснюється зниженням коефіцієнта завантаження повітряних суден.

За даними Державіаадміністрації, рік тому за цей період Бориспіль обслуговував 1789 млн осіб (22,6% до I кварталу 2007 року).

Бориспіль - найбільший аеропорт країни, на його долю минулого року припало 62% відправлених з українських аеропортів пасажирів. За підсумками 2008 року його пасажиропотік склав 6,7 млн осіб (17% до 2007 року). Чистий прибуток у 2008 році – 208,975 млн грн, чистий дохід – 697,951 млн грн.

Дані щодо пасажиропотоку окремих авіакомпаній поки не відомі. Найбільший український авіаперевізник Аеросвіт ще не опублікував дані за I квартал, а за підсумками січня падіння пасажиропотоку склало 15%.

Минулого року авіакомпанія перевезла 2,51 млн осіб (22%), але нещодавно генеральний директор Аеросвіту Костадин Ботєв заявив, що за підсумками нинішнього року кількість перевезених авіакомпанією пасажирів не перевищить 1,8 млн осіб. Схожа динаміка й у Міжнародних авіаліній України (МАУ) - другого за величиною українського перевізника: у I кварталі пасажиропотік компанії знизився в середньому на 14-14,5%, повідомила прес-секретар компанії Євгенія Сацька. "Завантаження літаків у "низький" сезон (приблизно з середини осені до початку весни) зазвичай становить близько 65%, цього року - 52-55% в залежності від рейсу.

У нинішньому році "низький" сезон співпав із кризою, - зазначила пані Сацька. - Крім того, істотно знизилася бізнес-активність, люди менше літають у відрядження. А турпоїздки за кордон стали великою розкішшю". У МАУ поки не дають прогнозів щодо підсумків 2009 року, пояснюючи це тим, що "дно поки що не досягнуто".

Як зазначає газета, відновлення пасажиропотоку в Україні варто очікувати не раніше ніж через 1,5 року, вважають експерти.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK