Росія вважає Брюссельські домовленості спробою нечесної конкуренції

Росія вважає Брюссельські домовленості спробою нечесної конкуренції
etv24.ee

"Ми готові до конкуренції, але вона повинна бути чесною, не допускати ситуацій на зразок тієї, яка проявилася у ході підготовки конференції з газотранспортною системою України 23 березня, коли Брюссель і Київ за спиною Росії намагалися вирішити питання, які прямо стосуються нас", - заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв'ю виданню Российские вести. Текст інтерв'ю опублікований у середу на сайті МЗС РФ.

За словами міністра, за останні десятиліття Росія і ЄС "стали не тільки партнерами, але і конкурентами, у першу чергу в економічній області".

"Часом проблеми у наших відносинах пов'язані, як нам представляється, з процесами внутрішньої перебудови ЄС після двох останніх хвиль розширення, повільною адаптацією Євросоюзу до швидко мінливого багатополярного світу", - зазначив Лавров.

Він вважає, що "у відносинах з навколишнім світом Євросоюз стає часом заручником так званого принципу євросолідарності, коли у спірних ситуаціях між членом ЄС і третьою державою вся організація єдиним фронтом виступає на підтримку корисливих інтересів своєї країни".

Нагадаємо, напередодні у Москві міністр палива та енергетики України Юрій Продан і міністр енергетики Росії Сергій Шматко обговорили підписану 23 березня декларацію України та Європейського Союзу з модернізації української газотранспортної системи.

Як повідомлялося, за підсумками міжнародної конференції у Брюсселі було підписано спільну заяву Кабміну та Єврокомісії, згідно з яким уряд зобов'язується забезпечити незалежність оператора ГТС України, забезпечити у відповідності з міжнародними стандартами прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС, надавати третім сторонам доступ до сховища .

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Україна і Європейський Союз готові залучити Росію як партнера до програми реконструкції та модернізації української газотранспортної системи.

У свою чергу, Газпром заявляє, що реалізація декларації України та ЄС щодо модернізації ГТС може призвести до зміни експортних контрактів і процесу видобутку російського і центральноазіатського газу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK