Корресподент: Розрив між багатими та бідними в Україні зростає

Корресподент: Розрив між багатими та бідними в Україні зростає
Корреспондент

Якщо судити по розриву в десятки разів між доходами багатих і бідних, то український шлях розвитку суспільних відносин дійсно спрямований не в Європу.

Як пише журнал, за минулорічними даними ООН, в Бразилії доходи заможних у 58 разів були вищими, ніж у бідних, в Аргентині ця різниця склала 34,5 рази. У Європі ближче всіх до України за цим показником Росія - майже 17-разовий розрив. У той час як в європейських країнах він набагато менший - у Норвегії, наприклад, всього шестикратний.

Але біда України зовсім не в тому, що багаті йдуть у політику і з вершин влади роздають популістські обіцянки бідним. Розшарування суспільства вбиває середній клас, який у провідних демократіях світу є основою держави. В Україні він ледве з'явився, але так і не встиг стати масовим прошарком. Ірина Акімова, депутат ПР та міністр економіки в тіньовому уряді Віктора Януковича, вважає, що в країні тільки 18% населення можна віднести до середнього класу, у той час як у Європі цей показник коливається в межах 50-70%, зазначає Корреспондент.

Причому криза ще більше погіршила становище тих, хто знаходиться між багатими та бідними. За даними соцопитування компанії TNS-Ukraine, в останньому кварталі 2008 року до вищого прошарку середнього класу відносили себе на 4% менше респондентів, ніж у перших трьох кварталах - було 14%, стало 10%.

А значить, Україні нема чого сподіватися на те, що найближчим часом стандарти життя її громадян стануть європейськими. "Соціальна нерівність нікуди не дінеться без структурних реформ, боротьби з корупцією і без чіткого розділення влади і бізнесу", - говорить Фесенко. Всі ці завдання лежать поза площиною реальних інтересів вітчизняного істеблішменту.

Про те, що чекає на українських багатіїв, які контрасти можна спостерігати в різних регіонах країни і що буде з середнім класом - читайте в новому 12-му номері журналу Корреспондент від 3 квітня 2009 року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK