Огляд ринків: Корекція не змусила себе чекати

Огляд ринків: Корекція не змусила себе чекати
Reuters

Широкий індекс українського фондового ринку UAI-50 (FundMarket) упав на 0.25%, досягши рівня в 20,54 пункту. У той же час, за розрахунками ГК ТАСК, індекс ПФТС опустився на 2,34% - до 265,31 пункту.

Сьогоднішнє падіння активності не стало несподіванкою, оскільки корекція і відкат назрівають вже давно; аналітики ж цього чекали ще раніше. З падінням активності незначний відкат відбивається на фіксації прибутку гравцями, що встигли на "зльоті" закупитися.

Тим більше, що світові ринки всі як один знижуються услід за американським, який знизився вперше за 5 сесій. Невеликим втрат сприяють і внутрішні фактори.

Держкомстат оприлюднив дані про інфляцію в Україні, які засвідчили незначне зниження в порівнянні з лютим. Так, у березні інфляція становила 1,4%, проти 1.8% у лютому. З початку року споживчі ціни зросли вже на 5,9%.

На думку фінансового аналітика Astrum Investment Management Олександра Шкурпата, інфляція в 2 кварталі може продовжити уповільнення, однак у другому півріччі вона повинна прискоритися, внаслідок підвищення ЖКГ-тарифів для населення, і за підсумками 2009 р. може перевищити березневе зростання на 18%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Подібних показників чекають і співробітники Світового Банку, які на порядок погіршили сьогодні свої прогнози як по ВВП України, так і по інфляції в країні. СБ дотримується думки, що ВВП впаде на 9%, тоді як інфляція в 2009 році складе 16,4%.

Почерпнути оптимізму нізвідки, тому маємо зниження цін по емітентам, які користувалися вчора найбільшою популярністю: ВАТ Райффайзен Банк Аваль (ПФТС: BAVL) (-10.47%), ВАТ Єнакіївський металургійний завод (ПФТС: ENMZ) (-5.77%), АК Банк соціального розвитку Укрсоцбанк (ПФТС: USCB) (-7.69%), ВАТ Авдіївський коксохімічний завод (ПФТС: AVDK) (-10.73%).

При цьому, можна відзначити і акції, які виросли в ціні: ВАТ Крюківський вагонобудівний завод (ПФТС: KVBZ) (11.37%), Центренерго (ПФТС: CEEN) (1.15%), Крименерго (ПФТС: KREN) (11.11%).

Начальник аналітичного департаменту ГК ТАСК Андрій Шевчишин відзначив, що, виходячи з накопиченої статистики поведінки ринку після зростання понад 9,5%, ймовірність мінімального зростання становить близько 30%, значного зростання -10%, і зниження - 60%. "Ринок знижується в рамках корекції, яку ми очікували ще 1 та 3 квітня, і тим більше 6 числа, оскільки не бачили об'єктивних передумов для зростання", - підкреслив експерт.

Американські ж ринки напередодні незначно "просіли" внаслідок корекції і фіксації прибутку, а також через впливу корпоративних новин. Додатковим негативом виступила публікація рекомендацій відомого аналітика Майка Майо позбуватися від акцій банків.

Dow Jones Industrial Average закрився в "мінусі" на 0,52% на позначці 7975,85 пункту. S & P 500 упав на 0,83% - до 835,48 пункту. Nasdaq Composite - на 0,93% - до 1606,71 пункту.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK