Експерти: 43% українців - пільговики

Експерти: 43% українців - пільговики
Фото Олександра Чекменьова

Як повідомляється, до такого висновку експерти прийшли в ході засідання круглого столу на тему: Реалії та перспективи системи пільг в Україні, який проводився Центром громадської адвокатури за підтримки Міжнародного Фонду Відродження.

"Україну називають ще країною пільг. Право на отримання пільг регламентують близько 50 нормативно-правових актів, за даними ЕГАРЛ (Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги), в Україні налічується близько 13 млн. людей, які мають право на пільги за соціальною ознакою, і близько 3,2 млн. - за професійною", - повідомила юрист Центру громадської адвокатури Ірина Мазур.

За її словами, право на пільги прямо чи опосередковано мають майже 43% населення, загальний обсяг пільг потребує щороку понад 29 млрд. грн, що дорівнює річним витратам всіх місцевих бюджетів України.

У той же час, голова Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко зазначив, що вітчизняна система пільг успадкована з радянських часів.

"В СРСР пільги виконували іншу функцію: в першу чергу це була винагорода за сумлінну працю, безперервний трудовий стаж, пов'язані з професією шкідливі умови або заслуги перед державою. Держава таким чином підтримувало "слухняність" і винагородити ", - говорить він.

Експерт при цьому заявив, що після розпаду Союзу пільги в Україні стали розглядатися як захист незабезпечених верств, перетворилися на вид допомоги, стали частиною "доходів" найменш захищених верств населення.

За його словами, згодом в Україні розпочався процес економічно необґрунтованого надання пільг різним категоріям населення, зокрема, і за професійною ознакою.

"У результаті передбачено безліч пільг для різних категорій, і виявилося, що держава не в змозі фінансово забезпечити пільги, які потрібні для соціально уразливих категорій громадян, так і всю систему пільг", - сказав Тарасенко.

Як було відзначено на засіданні круглого столу, багато пільги, які передбачені різними законодавчими актами, не підкріплені фінансовим забезпеченням, існує проблема контролю за механізмами покриття витрат на такі пільги.

На думку експертів, це стосується, зокрема, найбільш проблемної і поширеної пільги - пільги на користування транспортом. Експерти вважають, що цю пільгу вже давно необхідно замінити на адресну допомогу.

Крім того, юристи Центру громадської адвокатури підготували і презентували "каталог пільг", в якому нарахували 611 різноманітних пільг для різних категорій. Однак, за словами Мазур, навіть такий каталог пільг не є повним, оскільки в законодавстві поняття пільг не визначено, і "кожен вкладає в нього різний зміст, ототожнюючи його з привілеями, компенсаціями, допомогою".

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK