Дело: Укртатнафту можуть ліквідувати

Дело: Укртатнафту можуть ліквідувати
ukroil.com.ua

Учора уряд негайно звернувся до Генпрокуратури з проханням призупинити розгляд справи про ліквідацію СП Укртатнафта, повідомляє Дело.

Поспіх був викликаний тим, що вже сьогодні столичний апеляційний держсуд може прийняти рішення, за яким компанію, що контролює найбільший у країні Кременчуцький нафтопереробний завод, буде ліквідовано, а її майно - розділено між кредиторами.

Як пише газета, такий сценарій лобіює міноритарний акціонер Укртатнафти - компанія Корсан (володіє 1,25% акцій). Саме ця фірма, що представляє інтереси групи Приват, наполягла на розгляді позову.

Високопоставлене джерело в Кабміні (держава володіє 43% акцій Укртатнафти без урахування 18,3% спірних) підтвердило, що, ініціюючи процес ліквідації Укртатнафти, Приват розраховує отримати майно підприємства.

За інформацією співрозмовника, воно може піти в рахунок сплати боргових зобов'язань компанії, які за останній час значно зросли.

Справа про ліквідацію Укртатнафти потрапила на розгляд Київського апеляційного господарського суду, після того як у вересні минулого року Київський господарський суд прийняв рішення ліквідувати підприємство. Оскаржити таке рішення обіцяв російський акціонер підприємства - компанія Татнафта.

Тоді татари повідомили, що позовну заяву було подано Генпрокуратурою України в інтересах Кабінету Міністрів. Однак у процесі і Кабмін, і Нафтогаз України (володіє 43,05% акцій Укртатнафти, без урахування 18,3% спірних) свої позовні вимоги відкликали, зазначає видання.

Про небезпеку втрати державою майна компанії говорить також міністр палива та енергетики Юрій Продан. "При ліквідації той, перед ким підприємство має найбільші борги, запанує ним. Якщо ці борги штучно створені, то той, хто їх створив, може заволодіти цим підприємством. Держава його втратить", - зазначив міністр.

Він повідомив, що уряд наполягає на призупинення ліквідації Укртатнафти до розгляду в Стокгольмському арбітражі позову, поданого Татнафтою у травні минулого року. Компанія пішла на це, вважаючи, що її права як акціонера Укртатнафти були порушені.

Зокрема це пов'язано з призначенням на підприємстві менеджменту Привата.

Між українською і татарською сторонами існують й інші протиріччя. Наприклад, щодо боргу за поставлену в 2007 році нафту в розмірі 600 мільйонів доларів. Крім того, татарські акціонери відстоюють свої права на 18,3% акцій Укртатнафти. За рішенням суду цей пакет перейшов від двох офшорних компаній, пов'язаних з татарами, емітенту.

В одному з інтерв'ю перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук зазначав, що розгляд у Стокгольмі займе не менше двох років. Водночас, джерела зазначають, що, затягуючи розгляд судового позову щодо ліквідації, Кабмін сподівається домовитися з татарами, після чого цей розгляд стане неактуальним.

У Генпрокуратурі судовий розгляд вчора не прокоментували.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK