Ринок за інерцією "пробив" 300 пунктів ПФТС

Ринок за інерцією "пробив" 300 пунктів ПФТС
Reuters

Широкий індекс українського фондового ринку UAI-50 (FundMarket) піднявся на 1.01%, досягши рівня в 21,80 пункту. Водночас, за розрахунками компанії ТАСК, індекс ПФТС зріс на 2,10% - до 301,72 пункту.

Дводенний перепочинок на європейських, а також американських фондових майданчиках практично ніяк не позначилася на торговій активності вітчизняних гравців. У порівнянні з п'ятницею, жар "бичачого" тренду сьогодні згас, тому активність майже в 66 угодах обсягом понад 9 млн грн здається незначною.

Але інерція висхідного руху все ще відчувається на акціях українських емітентів, що дозволило, згідно з розрахунками ТАСК, індексу ПФТС піднятися вище за позначку у 300 пунктів. Аналітик ТАСК Іванишин В'ячеслав вважає, що ринок орієнтується на власні ідеї, через відсутність зовнішніх орієнтирів і відносно пасивного новинного фону.

Однак гендиректор ІНЕКО-Інвест Олег Морква зазначає, що характерною особливістю для нинішньої ситуації в ПФТС, є те, що настільки стрімке цінове зростання, в результаті якого лише індекс ПФТС з 20 березня піднявся на 43%, фактично не підкріплений нормальною ліквідністю і відбувається на дуже незначних торговельних обсягах, які складають за сесію всього кілька мільйонів гривень.

Дане судження може свідчити про хиткість зростання та ймовірність повернення до цінових рівнів місячної давності, коли ринок 6 березня розпочав бурхливе "бичаче" ралі з позначки у 199 пунктів.

Слід зазначити і те, що на ринок повернулися технічні угоди, які практично тиждень не спостерігалися в таких масштабах, як сьогодні. Найбільший обсяг сконцентрували, як завжди, ВАТ Славутський солодовий завод (ПФТС: SSOL) (-58.18%) і ВАТ Запорізький абразивний комбінат (ПФТС: ZABR) (+63.11%), які здійснили по 4 угоди загальним обсягом у 6.6 млн грн.

Найбільша активність торгів сконцентрована на акціях ВАТ Металургійний комбінат Азовсталь (ПФТС: AZST) (+3.95%) в 11 угодах, Західенерго (ПФТС: ZAEN) (+2.51%) і Центренерго (ПФТС: CEEN) (+3.92%) в 7 і 6 угоди відповідно.

У лідерах зростання - ВАТ Донецький металургійний завод (ПФТС: DOMZ) (14.29%), Дніпрообленерго (ПФТС: DNON) (11.54%), ВАТ Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (ПФТС: PGOK) (8.87%).

Не обійшлося на ринку і без падіння. Найбільших втрат зазнали такі підприємства: ВАТ Алчевський металургійний комбінат (ПФТС: ALMK) (-3.66%), ВАТ Райффайзен Банк Аваль (ПФТС: BAVL) (-1.83%), АК Банк соціального розвитку Укрсоцбанк (ПФТС: USCB) (-1.39% ), АвтоКрАЗ (ПФТС: KRAZ) (-3.57%).

На думку експертів Dragon Capital, цей тиждень визначить короткострокову динаміку ринку, оскільки місія МВФ продовжує свою роботу в Києві, а парламент має ухвалити кілька законопроектів, необхідних для виділення другого і, можливо, третього траншів кредитної лінії Фонду.

За матеріалами: FundMarket


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK