Кабмін планує взяти кредит на модернізацію ГТС на початку 2010 року

Кабмін планує взяти кредит на модернізацію ГТС на початку 2010 року
Reuters

Про це повідомив міністр палива і енергетики Юрій Продан журналістам у Кабінеті міністрів.

За словами міністра, сьогодні на засіданні уряду було прийнято відповідне рішення, яке буде оформлено у вигляді розпорядження або постанови.

Постанова передбачає протягом місяця зацікавленим відомствам розробити план-графік заходів з модернізації української ГТС і протягом 2009 року розробити техніко-економічне обґрунтування на зазначений проект.

Крім того, протягом 2009 року представникам міністерств і відомств доручено провести переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком та Європейським інвестиційним банком для того, щоб у I кварталі 2010 року вийти на підписання кредитних угод.

Продан нагадав, що згідно з попередніми оцінками вартість модернізації української ГТС оцінюється в 3,5 млрд. доларів.

Як повідомлялося, за попередніми оцінками, вітчизняні машинобудівники мають найбільші шанси укласти контракти на модернізацію газотранспортної системи.

***

23 березня, за підсумками міжнародної енергетичної конференції в Брюсселі було підписано спільну заяву між урядом України, Єврокомісією, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком та Світовим банком.

Згідно з документом, уряд України зобов'язується забезпечити незалежність оператора газотранспортної системи України, забезпечити прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС, надавати третім сторонам доступ до сховища на прозорих комерційних умовах і під контролем регуляторного органу тощо.

Зазначимо, що російська делегація покинула конференцію, оскільки її інтереси в заяві не були враховані.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Україна залучить Росію до проекту модернізації.

У свою чергу, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін висловив побоювання, що в результаті підписання декларації з модернізації української газотранспортної системи Україна може втратити над нею контроль.

У вівторок, 24 березня, президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія відкладає міжурядові консультації з Україною в зв'язку з прийняттям меморандуму про розвиток ГТС України.

1 квітня МЗС Росії назвав Брюссельські домовленості між Україною та ЄС спробою нечесної конкуренції.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK