Ющенко готовий звернутися до західних банків з проханням пролонгувати зобов'язання українських банків

Ющенко готовий звернутися до західних банків з проханням пролонгувати зобов'язання українських банків
Фото Миколи Лазаренка/прес-служба Президента

"Сьогодні за різними оцінками від $ 22 до 24 млрд - це зобов'язання корпоративного та державного секторів, які Україні потрібно обслуговувати до кінця року. Тому потрібно встановити, що повинен зробити банківський сектор з обслуговування своїх $ 12,5 млрд зобов'язань. А саме, з точки зору пролонгації цих зобов'язань", - сказав Президент.

Ющенко попросив кожного голову правління банків почати цю роботу по другому, третьому та четвертому кварталах. Потрібно провести переговори з материнськими банками, вважає глава держави.

"Якщо потрібно з боку офіційної влади, починаючи від уряду або Президента країни, таке офіційне звернення до західних фінустанов з реструктуризації або пролонгації, я готовий зробити по кожному банку", - сказав він.

Крім того, Ющенко заявив, що валові міжнародні резерви НБУ до кінця 2009 року можуть скласти $ 14-14,9 млрд без урахування нових надходжень від МВФ.

"Без допомоги МВФ валютні резерви країни до кінця року можуть становити в районі $ 14-14,9 млрд. З допомогою МВФ вони будуть становити $ 25-26 млрд - на рівні приблизно того обсягу резервів, який у нас був на 1 січня 2009 року", - сказав він.

Водночас, глава держави повідомив, що за перший квартал з України виведено $ 4,7 млрд, тоді як планувалося $ 4,5 млрд. До кінця поточного року, за його словами, необхідно додатково здійснити зовнішніх платежів по зобов'язаннях, за різними оцінками, на суму від $ 22 млрд до більш ніж $ 24 млрд.

Президент уточнив, що в другому-четвертому кварталах Держсектор повинен направити на обслуговування зовнішніх зобов'язань $ 2,8 млрд, у банківський сектор - $ 12,5 млрд і реальний сектор економіки - $ 9,5 млрд.

"Ми встановили ефективний контроль за рахунком фінансових операцій і є відчуття, що ті обсяги, які у нас передбачені по року (з зовнішніх виплат) знайдуть обслуговування та будуть відповідати критеріям ефективності, які формулюються в спільному документі з МВФ", - сказав він.

Водночас, Ющенко пообіцяв призупинити дію постанови уряду про переведення депозитів і рахунків бюджетних установ з комерційних банків у два державні банки.

"Як я розумію, є рішення уряду, яке прийнято, але офіційно не опубліковано, щодо переведення депозитів і рахунків бюджетних установ з комерційних банків у два державні банки. Я хочу попередити, що якщо тільки така постанова з'явиться, я її скасую", - сказав глава держави.

Крім того, Ющенко підкреслив, що МВФ також повинен відреагувати на цю ініціативу уряду.

Як повідомлялося, Президент України Віктор Ющенко заявив, що відтік депозитів з банківського сектору припинився вперше з вересня 2008 року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK