Киян лякають переходом на погодинну подачу гарячої води

Киян лякають переходом на погодинну подачу гарячої води
Фото: Корреспондент

"Через два тижні може бути ситуація, за якої вода в місті подаватиметься погодинно", - зазначив Філатов.

За словами Філатова, діючі тарифи на водопостачання та водовідведення економічно не обґрунтовані, а заборгованість міста перед компанією, яка накопичилась за 2004-2008 роки з різниці в тарифах досягла 589,958 млн гривень.

За його словами, через постійне недофінансування і стримування міськадміністрацією тарифів, Київводоканал перебуває у критичному фінансовому стані.

Філатов також зазначив, що компанія немає коштів на придбання реагентів для очищення води перед подачею у водопровідні мережі, а запас реагентів на складі вичерпається орієнтовно через 10 днів.

Він підкреслив, що після цього, власне, можлива погодинна подача води споживачам. При цьому він припустив, що потім компанія може й повністю зупинити систему водопостачання, оскільки, згідно із законодавством, вона не має права подавати споживачам неочищену воду.

Крім того, чиновник повідомив, що, згідно з висновками Держінспекції з контролю за цінами, собівартість виробництва Київводоканалом послуги подання та відводу холодної води з урахуванням мінімальної рентабельності становить 4,7 гривні/куб. м, тоді як діючий зараз тариф становить 1,38 гривні/куб.м.

На думку Філатова, влада Києва регулярно намагається уникнути підвищення тарифів через політичну ситуацію і відмовляє компанії в погодженні економічно обґрунтованих тарифів.

Він зазначив, що Київська міська рада на сесії 23 квітня планує розглянути питання про тарифи на житлово-комунальні послуги, в зв'язку з чим закликав депутатів проголосувати за їх приведення до економічно обґрунтованого рівня.

За його словами, вирішенням питання нормального водопостачання міста є або економічно обґрунтований тариф, або компенсація містом з бюджету різниці між встановленим та економічно обґрунтованим тарифом, затвердженим інспекцією за цінами минулого року.

"На сьогоднішній день ця різниця досягла 570 млн грн. Минулого року було передбачено 179 млн грн. (компенсації різниці - ред.), Підприємство отримало 22 млн грн. У Цього року в бюджет заклали 420 млн, у першому кварталі підприємство не отримало ні копійки", - повідомив Філатов.

За його словами, економічно обґрунтованим є тариф 4 грн 70 копійок за 1 куб. м холодної води.

Нагадаємо, кілька днів тому Державна житлово-комунальна інспекція назвало стан столичного водопровідно-каналізаційного господарства катастрофічним.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK