Ъ: Нацбанк може скасувати мораторій на дострокове зняття депозитів

Ъ: Нацбанк може скасувати мораторій на дострокове зняття депозитів
lel.com.ua

Банкіри вважають, що така норма підвищить довіру до банківської системи, але спрогнозувати її наслідки дуже складно.

Як повідомляє видання, Рада Нацбанку вчора "настійно рекомендувала" правлінню НБУ зняти всі обмеження щодо повернення депозитів, які будуть розміщені в банках після 1 травня, повідомив глава ради Петро Порошенко. Він нагадав, що тільки депозитний договір регулює взаємини банку і вкладників, і НБУ не може в них втручатися.

"Якщо в договорі декларується право на розірвання депозиту або будь-які інші права клієнта, то посилання на заборони НБУ з 1 травня будуть абсолютно безпідставні, - сказав пан Порошенко .- Що стосується депозитів, відкритих до цього часу, то нас запевнили, що юридичний департамент НБУ опублікує офіційне роз'яснення, які знімають посилання банків на заборони регулятора ".

Рішення ради НБУ є останнім кроком регулятора по покладанню відповідальності за збереження депозитної бази виключно на банки. 11 жовтня 2008 року постановою № 319 НБУ заборонив банкам достроково повертати депозити, щоб зупинити масовий відтік вкладів, що почався після рейдерської атаки на Промінвестбанк. Але вже 4 грудня регулятор скасував цей документ постановою № 413, у якій зобов'язав банки приймати заходи по "недопущенню дострокового повернення", зазначає КоммерсантЪ-Украина.

За цією постановою був лист-роз'яснення, підписаний першим заступником голови НБУ Анатолієм Шаповаловим, у якому банкам повідомлялося про "заборону проводити дострокове повернення депозитів". На підставі цього листа більшість банків продовжують відмовляти населенню у достроковому поверненні коштів. Хоча сам Нацбанк визнає, що Цивільний кодекс забороняє йому втручатися в договірні відносини банку і вкладників, які мають право в будь-який момент вимагати дострокове повернення коштів. Аналогічну позицію НБУ займав і в ході судових слухань. У підсумку фізичні особи вилучили з банків з 1 жовтня 2008 року по 1 квітня 2009 року внески на суму 29,226 млрд. грн. і $ 3,74 млрд.

Однією з причин остаточного зняття всіх обмежень по вилученню депозитів Петро Порошенко назвав аналогічну вимогу Міжнародного валютного фонду для виділення другого траншу кредиту. Додатковою причиною в раді називають початок стабілізації фінансового сектора і гальмування відтоку депозитів.

Як повідомляє видання, банкіри впевнені, що нове розпорядження НБУ стане додатковим фактором відновлення довіри до банків.

Як повідомлялося раніше, рада Нацбанку не бачить підстав для зміни офіційного курсу гривні, а також для рекомендацій Кабміну щодо перегляду курсового показника, закладеного до держбюджету-2009.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK