Ъ: Газпром продаватиме газ на кордоні з Україною

Ъ: Газпром продаватиме газ на кордоні з Україною
lenta.ru

Він повністю узгоджується з брюссельської декларацією про модернізацію української ГТС, реалізація якої може привести до того, що Газпрому доведеться продавати газ на кордоні з Україною. Європарламент на вчорашньому засіданні в Страсбурзі абсолютною більшістю схвалив у другому читанні запропонований Єврокомісією Третій енергетичний пакет. Тепер, щоб правила набули чинності, необхідно, щоб їх схвалила Рада міністрів ЄС. За інформацією джерела в Єврокомісії, ймовірність цього досить велика - у цьому випадку схвалення в третьому читанні вже не знадобиться, зазначає Ъ-Украина.

Третій пакет, запропонований Єврокомісією ще в 2007 році, передбачає, що компанії-продавці газу та електрики не повинні володіти транспортними мережами, оскільки це призводить до штучного підвищення цін. Ініціаторами вимог були невеликі компанії-трейдери, що заявляли, що великі енергоконцерни перешкоджають їх доступу до розподільних мереж. Тоді європейські антимонопольні органи зажадали від німецьких енергокомпаній RWE і E. ON продати свої розподільні мережі. Але Париж і Берлін виступили категорично проти, і решта країн ЄС погодилися на компроміс - мережі та трейдерські структури можуть залишатися у власності одного власника, але під наглядом незалежного регулятора.

Як пише видання, прийнятий учора документ описує нові правила гри на європейському газовому ринку. Кожній з країн ЄС надається на вибір одна із трьох схем. Перший варіант передбачає примусовий поділ власності вертикально інтегрованих холдингів: енергетичні компанії повинні продати свої транспортні мережі незалежному оператору і не зможуть мати в ньому контрольного пакету. Другий варіант дозволяє добувним компаніям залишатися власником транспортних мереж. Однак управлінням мережею в цьому випадку повинен займатися спеціально створений "незалежний оператор системи". Третій варіант також припускає збереження вертикально інтегрованих корпорацій, але їхню діяльність буде контролювати спеціальний "наглядовий орган".

На впровадження цих правил європейським країнам надається 3,5 року, зазначає Ъ-Украина.

Окремо в документі прописано, що ці правила повинні застосовуватися не тільки до європейських компаній, але й до фірм з третіх країн, які працюють в ЄС. У Третьому пакеті зазначається, що влада кожної з європейських країн може відмовити компанії в праві входження на її внутрішній ринок у двох випадках: якщо компанія не відповідає вимогам розподілу видобутку і транспорту або якщо її поява на ринку може загрожувати енергобезпеці членів ЄС.

Заплановану в ЄС лібералізацію у російському Газпромі завжди описували майже як катастрофу - заступник голови правління компанії Олександр Медведєв не раз говорив, що вона зруйнує діючу схему поставок. Учора в Газпромі від коментарів відмовилися.
Очевидно, що першим місцем, де буде на практиці випробувана нова європейська система, стане Україна. Брюссельська декларація про модернізацію української ГТС, підписана прем'єром Юлією Тимошенко та головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, повністю відповідає духу і букві Третього пакету.

Якщо ГТС буде передано під управління одному з європейських національних операторів, можливість для чого передбачена в угоді, Газпрому доведеться продавати весь газ на кордоні Росії з Україною і далі контролювати його рух він вже не зможе.

Як повідомлялося раніше, за даними ВАТ Газпром, падіння промислового виробництва в Україні призвело до того, що Україна закуповує у РФ на 40% менше газу, ніж у попередні роки.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK