Дело повідомило про різке скорочення залишку на казначейському рахунку України

Дело повідомило про різке скорочення залишку на казначейському рахунку України
podrobnosti.ua

Газеті став відомий один з закритих урядом статистичних показників - сума залишку на єдиному казначейському рахунку. За словами Слюз, станом на 28 квітня позитивне сальдо єдиного казначейського рахунку склало 1,7 мільярдів гривень.

Вона повідомила, що публікація на сайті Держказначейства даних про стан єдиного казначейського рахунку припинена розпорядженням прем’єра Юлії Тимошенко.

Оприлюднені дані свідчать про критичний стан єдиного казначейського рахунку, навіть з огляду на те, що сума залишку істотно змінюється протягом дня.

Згідно з даними Держказначейства, вихідне сальдо рахунку з початку року було нижче названого показника тільки у середині березня: з 13-го по 18-е число місяця його максимальне значення становило 1,65 мільярдів гривень, пише Дело.

У січні 2009 року вихідне сальдо не опускалося нижче 6,2 мільярдів гривень, у лютому - 2,5 мільярдів, а останнє значення, оприлюднене 1 квітня, склало 4,6 мільярдів гривень. При цьому, якщо у січні середньоденний залишок по році (5,1 мільярд) був перевищений у всі дні, то у лютому - тільки у шести днях, а в березні - всього у чотирьох, зазначає газета.

Різке скорочення залишку на єдиному казначейському рахунку є наслідком перетворення Держказначейства в захисника бюджетних дірок. У листопаді минулого року, зазначає Дело, Кабмін дозволив органу в разі необхідності фінансувати витрати загального фонду держбюджету за рахунок ЄКР (раніше кошти єдиного казначейського рахунку служили джерелом покриття касових розривів тільки місцевих бюджетів).

Такі ж преференції отримав Пенсійний фонд, дефіцит якого Держказначейство тепер також справно покриває. "Фінансування Пенсійного фонду в основному відбувається за рахунок дотацій з єдиного казначейського рахунку", - заявив заступник голови глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак.

За підрахунками Секретаріату, лише з початку квітня і по 24-е число обсяг непогашеної заборгованості Пенсійним фондом перед держбюджетом склав 2,9 мільярдів гривень - на цю суму, відповідно, зменшився залишок єдиного казначейського рахунку.

Однак, пише Дело, Кабмін вирішив, що такого навантаження на Держказначейство мало, і рекомендував цьому органу надавати авансові платежі НАК Нафтогазу України для розрахунків за імпортний газ.

"У народі така ситуація називається дірявою діжкою. Уряд затикає одну дірку в казні, а в підсумку виникає інша", - заявив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

"Скористатися засобами ЄКР ми зможемо тільки у випадку форс-мажорних обставин. Обійдемося своїми силами і в разі необхідності зробимо ставку на кредитування", - розповів голова прес-служби Нафтогазу Валентин Землянський.

Як повідомлялося, позавчора перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак звинуватив уряд у тому, що він приховує статистичні показники стану економіки України від Президента Віктора Ющенка і суспільства. Шлапак заявив, що падіння ВВП України в 2009 році складе 8-10%.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK