АУБ: За квітень українці вивели з депозитів валюти на мільярд доларів

АУБ: За квітень українці вивели з депозитів валюти на мільярд доларів
newsru.ua

Сугоняко також зазначив, що відплив з депозитів у національній валюті в квітні "практично припинився".

Разом з тим, у I кварталі відтік депозитів з банківської системи склав 47  млрд. грн - 12% від загального обсягу депозитів в українських банках. Сугоняко нагадав, що в IV кварталі 2008 року відтік депозитів склав 71  млрд. грн.

Водночас, обсяг готівкових коштів в українських банках за звітний період також зменшився з 18,334 до 14,492  млрд. грн.

"Банківська система продовжує функціонувати в таких умовах лише завдяки рефінансуванню з боку Нацбанку", - підкреслив Сугоняко.

За даними АУБ, у січні-березні обсяг інших активів українських банків (до складу яких включаються кредити НБУ) збільшилися з 54,535  млрд. грн до 62,275  млрд. грн.

У таких умовах АУБ вважає недоцільним зняття мораторію на дострокові повернення банківських депозитів, зазначив Сугоняко.

Він вважає, що є сенс погодитися з ініціативою голови ради НБУ Петра Порошенка про незастосування мораторію для депозитів, угоди по яких укладені після 1 травня 2009 року.

"Враховуючи, що зараз депозитні договори укладаються на невеликий термін, можна погодитися з такою ініціативою", - вважає президент АУБ.

Між тим, він повідомив, що капітал 162 українських банків у I кварталі 2009 року зменшився на 2,3% - до 102,853  млрд. грн.

При цьому власний капітал українських банків за зазначений період зменшився на 2,2  млрд. грн - до 117,1  млрд. грн, а статутний капітал збільшився на 7% - до 5,8  млрд. грн.

Крім того, обсяг коштів на коррахунках в інших банках в січні-березні скоротився з 10,821 до 8,121  млрд. грн. Як зазначив Сугоняко, це пов'язано з кризою довіри банків один одному. Разом з тим, за вказаний період збільшився інших зобов'язань з 43,924 до 47,277  млрд. грн.

Як пояснив президент АУБ, в більшій частині - це обсяг коштів, спрямованих банками на купівлю валюти на міжбанку. "На сьогодні - це основне джерело доходу банків", - сказав він.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK