Ринки: Інвестори знову повірили в Україну

Ринки: Інвестори знову повірили в Україну
Reuters

Сумарний обсяг розміщення облігацій емітентами групи країн виявився максимальним за останні 10 місяців, а глобальний індикатор ринків, що розвиваються, MSCI Emerging Market Index і зовсім досяг 20-річного місячного рекорду. Популярність нових облігаційних позик при наявності маси паперів на вторинному ринку дає право стверджувати, що це зростання не спекулятивне. Схоже, інвестори дійсно повірили в emerging markets, які незабаром чекає відновлення "дощу інвестицій".

Динаміка ринків, що розвиваються, за останній місяць дійсно вражає. За допомогою облігаційних позик емітенти з emergin markets зібрали 22,6 млрд дол. США, що стало максимальним показником з червня 2008 р. Індекс MSCI Emerging Market Index додав 17%, чого не було раніше з квітня 1989 р. Примітно, що лідером підйому став український ринок, що показав майже 50% зростання (індекс ПФТС зріс із 227,3 пунктів 31 березня до 339,9 30 квітня 2009 р.).

Синхронне зростання ринків акцій та облігацій дає підстави говорити про реальний розворот біржового тренду. Твердження про спекулятивний характер даного підйому слабо обґрунтовані. Популярність нових облігаційних розміщень і попит серед інвесторів саме на такі папери (при наявності маси недорогих пропозицій на вторинному ринку, якими спекулювати набагато простіше) повністю нівелюють песимістичні тези.

Таким чином, ми вважаємо, що відновлення ринків дійсно є не варіантом спекулятивного "перепочинку", а відображає реальний довготривалий інтерес інвесторів. На користь цього говорить і те, що найбільший попит спостерігається не просто на ліквідні, а саме на "високоякісні" активи, які навіть зараз приносять прибуток. Так, бразильська JBS SA, провідний світовий виробник яловичини, надавши інвесторам свої боргові папери під 12% (удвічі вище від попередніх емісій) змогла заручитися їх підтримкою.

Відродження біржового інтересу до довгострокових реальних вкладень повернуло діалог між інвесторами та великими компаніями. Про плани облігаційних розміщень заявив ряд відомих корпорацій. Так, найбільший сталеливарник світу ArcelorMittal запланував випустити 5-річні облігації на 500 млн дол. США. Російський телекомунікаційний гігант ВАТ МТС 22 травня 2009 р. збирається розмістити облігації серії 04 на 15 млрд рублів терміном погашення у 5 років.

Говорити про великі розміщення українських лідируючих компаній поки що зарано. Досить ймовірно, що тенденція незабаром проявиться і на нашому ринку. Однак, цього разу інвестори врахують свої помилки 2-3-річної давності. "Золотий дощ" інвестування проллється лише на стабільні підприємства, які виробляють реальний продукт. Підприємства ж, які тимчасово знімають вершки з перегрітого ринку, схоже, чекає забуття.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK