Янукович підготував законопроект про декриміналізацію економічних злочинів

Янукович підготував законопроект про декриміналізацію економічних злочинів
Корреспонеднт.net

Про це сьогодні, 16 вересня, заявив радникПрезидента, керівник головного управління з питань судоустрою АдміністраціїПрезидента Андрій Портнов.

"Учора (15 вересня, - ред.) ПрезидентУкраїни провів завершальну нараду з питань гуманізації законодавства тадекриміналізації економічних злочинів. Наступного тижня планується внесення доВерховної Ради законопроекту про внесення змін до Кримінального кодексуУкраїни, Кримінально-процесуального кодексу України та Кодексу про адміністративніправопорушення України", - сказав Портнов.

Він зазначив, що цей законопроект передбачаєскасування покарання у вигляді позбавлення волі за економічні злочини.

"У разі його прийняття за цю категоріюзлочинів суд зможе присудити лише фінансове покарання у вигляді штрафу", -наголосив чиновник.

При цьому, за його словами, законопроектпередбачає, що якщо засуджений відмовиться сплатити виписаний судом штраф, тобуде можливе застосування до цієї особи покарання у вигляді позбавлення волі.

"Розроблений законопроект передбачаєліквідацію кримінальної відповідальності за 18 статтями Кримінального кодексу,які передбачають покарання за економічні злочини", - поінформував Портнов.

Він зазначив, що законопроект передбачаєліквідацію кримінальної відповідальності за контрабанду товарів.

"Кримінальний кодекс передбачатимекримінальну відповідальність за контрабанду радіоактивних речовин, боєприпасів,наркотичних, психотропних речовин, але будь-яка контрабанда товарівпереноситься до Кодексу про адміністративні правопорушення", - сказав він.

Портнов наголосив, що відповідальність законтрабанду товарів буде передбачена Кодексом про адміністративніправопорушення, зокрема відповідна стаття передбачатиме ліквідаціюконтрабандного товару і штраф у розмірі 100% від вартості товару.

"Ті особи, які перебувають у в'язниці заекономічні злочини, після прийняття законопроекту будуть звільнені після того,як вони виплатять штраф, проте судимість з них не знімається", - зауважив юрист.

Радник Президента зазначив, що також будедекриміналізована стаття 365 Кримінального кодексу в частині перевищення владита службових повноважень господарюючими суб'єктами.

"У той же час кримінальнавідповідальність за вказаною статтею в частині перевищення службовихповноважень посадовою особою державного органу законопроектом нескасовується", - зазначив Портнов.

Він додав, що цей законопроект повинен бутирозглянутий і прийнятий у стислі терміни, оскільки його положення спрямовані наполіпшення інвестиційного клімату в Україні.

Нагадаємо, в червні Янукович заявив, що вважаєза доцільне декриміналізувати окремі злочини у сфері економіки.

Віце-прем'єр-міністр, міністр соціальноїполітики Сергій Тігіпко виступає за пом'якшення кримінальної відповідальностіза незначні економічні злочини.

На його думку, Україна повинна наслідуватисвітову тенденцію скорочення в законодавстві кількості злочинів, за скоєнняяких передбачено позбавлення волі громадян, зокрема вивчити досвід Росії, денещодавно були внесені поправки до Кримінального кодексу, які пом'якшуютьвідповідальність за нетяжкі злочини, зокрема економічні.

Нагадаємо, в липні Міністр внутрішніх справУкраїни Анатолій Могильов ініціював скасування кримінальної відповідальності задрібні злочини, пов'язані зі збутом невеликих партій наркотиків.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK