У 2012 році Україна планує запозичити $ 11 млрд

У 2012 році Україна планує запозичити $ 11 млрд
Reuters

Планується здійснити зовнішні запозичення насуму $ 4,6 млрд (порівняно з $ 5,4 млрд, очікуваними в 2011 році), у тому числіза допомогою випуску єврооблігацій на суму $ 3,5 млрд. Відповідно дозаконопроекту, на погашення державного боргу в 2012 році повинно бутинаправлено $ 7,3 млрд (порівняно з $ 7,8 млрд у поточному році), при цьому 74%цієї суми становить внутрішній борг.

Погашення зовнішнього боргу складе лише $ 1,9млрд, включаючи $ 0,9 млрд кредитів МВФ (ще $ 2,6 млрд мають бути виплаченіФонду з резервів НБУ). Згідно з оновленим графіком боргових виплат, пікплатежів у розмірі $ 4,5 млрд припаде на 2013 рік, головним чином у зв'язку знастанням терміну погашення за кредитами МВФ.

Як розповіла Корреспондент.biz Олена Бєлан,головний економіст Dragon Capital, без урахування випуску ОВДП, за рахунок якихуряд має намір залучити $ 2,2 млрд ($ 1,5 млрд для рекапіталізації НафтогазуУкраїни, $ 0,6 млрд на підтримку Аграрного фонду і $ 0, 1 млрд нарекапіталізацію державних енергетичних компаній), заплановані потреби держави взовнішніх і внутрішніх запозиченнях в 2012 році становлять $ 9,1 млрд (-16% р /р).

Однак опублікований графік погашень зовнішньоїзаборгованості не включає кредит російського ВТБ Капітал на суму $ 2 млрд.,який повинен бути погашений в грудні 2011 року, але, ймовірно, будепролонгований (частково або повністю) до середини 2012 року. Виходячи зпояснювальних документів до законопроекту про держбюджет, уряд планує залучити $2,5 млрд за допомогою розміщення єврооблігацій до кінця 2011 року (з початкуроку вже було розміщено паперів на $ 2,75 млрд).

Очевидно, зазначила Олена Бєлан, уряд планувавзалучити кошти на ринку єврооблігацій для рефінансування, принаймні часткового,кредиту ВТБ, обслуговування якого коштує досить дорого. Однак з огляду наневизначеність ситуації на світових кредитних ринках, владі буде доситьнепросто залучити планований обсяг коштів і, таким чином, кредит ВТБ, ймовірно,буде повністю пролонгований до середини 2012 року.

У результаті, як прогнозує експерт, сумапогашень зовнішньої заборгованості в 2012 році зросте на $ 2 млрд до $ 3,9млрд, що, в свою чергу, викличе пропорційне збільшення потреби уряду в новихзапозиченнях. Високий ризик невиконання бюджету на 2012 рік є ще одним факторомтого, що потреби держави в запозиченнях у  2012 році можуть істотно перевищити план.

"Ми прогнозуємо, що фактичний дефіцитсектору держуправління і Нафтогазу в наступному році може перевищити орієнтир урядумайже на $ 4 млрд, досягнувши $ 8,5 млрд (4,5% ВВП проти планованих 2,5%).Чекаючи також пролонгації кредиту ВТБ до середини 2012 року, ми оцінюємо потребууряду в запозиченнях на 2012 рік у розмірі $ 13 млрд, що більше на 17% р / р іна 42% перевищує поточний орієнтир", - резюмувала експерт.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK