Ъ: Росія відмовилася від ідеї втягнути Україну в Митний союз

Ъ: Росія відмовилася від ідеї втягнути Україну в Митний союз
kremlin.ru

При цьому відповідь напитання, чи отримає Київ бажану знижку на російський газ, може бути дана вже вжовтні.

Суботні переговори президентів Росії і України ДмитраМедведєва і Віктора Януковича в резиденції Завидово тривали більш як чотиригодини. Їхнязустріч почалася в двосторонньому форматі. Потімдо двох президентів приєднався прем'єр Володимир Путін, який на той час вжестав кандидатом в президенти РФ. Напередодніпереговорів співрозмовники Коммерсанта прогнозували, що розмова буде жорсткою:сторони не збиралися йти на компроміс у питаннях ціни російського газу (Українавимагає її зниження, з чим не згодні в РФ), майбутнього української ГТС(Газпром прагне до контролю над "трубою", проти чого виступаєКиїв) та вступу України у Митний союз.

Про її підсумки прес-секретарі двох лідерів відзвітувалидуже скупо. Кудибільш охоче про результати зустрічі розповідали дипломати, зі слів якихвиходило, що напруженість у відносинах двох країн пішла на спад. "Зустрічбула знаковою для Януковича, особливо з урахуванням останніх подій у Росії (маєтьсяна увазі з'їзд партії Единая Россия, на якому правлячий в РФ тандем розкривсвої плани на майбутнє), - сказав Коммерсанту один з російських учасників переговорів.- Обидва керівники - і Медведєв, і Путін - знайшли час з ним зустрітися, цеважливо для українського Президента". Щостосується змістовної частини, то, за словами співрозмовника видання, Москвасхильна відмовитися від максималістської позиції щодо залучення Києва доМитного союзу. "Це"хотіння". Далеко не факт, що така позиція актуальна. Набагатоважливіше питання участі Росії в управлінні українською ГТС", - зазначивчиновник.

У Києві також вважають, що після суботньої зустрічіпитання членства України в МС можна вважати закритим. "Київне збирається інтегруватися в Митний союз. Ви подивіться на нашого Президента -хіба він може прогнутися?" - сказав газетівисокопоставлений український дипломат.

ОпитаніКоммерсантом українські та російські чиновники, у тому числі присутні насуботніх переговорах у Завидово, запевнили, що в результаті сторонизосередилися на енергетичних питаннях. І, зокрема, обговорювалидолю ГТС України. РанішеКиїв запропонував Москві створити тристоронній газовий консорціум за участюЄвропейського союзу, що не викликало ентузіазму у російської сторони, яканаполягала на тому, щоб сторін було дві. Теперже, каже український дипломат, позиція Росії не така категорична:"Зрушення з питання ГТС будуть, але на це потрібен час. Думаю, знайдемокомпроміс, в основі якого буде тристоронній консорціум".

За його словами, в суботу було вирішено, що в серединіжовтня керівники Газпрому, Нафтогазу, а також профільних міністерств РФ іУкраїни зустрінуться, щоб обговорити можливий формат газового консорціуму. Цепри тому, що, за словами джерел в українському Міненерго, ще на початкуминулого тижня ідея тристороннього консорціуму не знаходила розуміння уросійського керівництва. Теперже експерти говорять про збільшену ймовірність його створення.

Такчи інакше, але газові протиріччя можуть вирішитися вже наступного місяця. Нажовтень заплановані не тільки переговори глав Газпрому і Нафтогазу, а йпрезидентів РФ і України. Спочаткув Києві відбудеться засідання двосторонньої міждержавної комісії на вищомурівні, а потім 18 жовтня в Донецьку проведуть регіональний економічний форум. Співрозмовникивидання запевняють, що для підписання в ході майбутніх зустрічей готуєтьсязначний пакет документів.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK