Азаров розраховує завершити перегляд газових контрактів із Росією до кінця жовтня

Азаров розраховує завершити перегляд газових контрактів із Росією до кінця жовтня
AP

"Ми ставимо перед собою завдання у жовтнімісяці закінчити цю роботу" - сказав він журналістам у вівторок у Києві.

Як зазначив прем'єр-міністр України, мова йдепро комплексний підхід до перегляду контрактів.

Раніше повідомлялося, що Азаров розповів, щона зустрічі президентів України та Росії Віктора Януковича і Дмитра Медведєвабула досягнута домовленість про зниження тарифу на транспортування газутериторією України до рівня собівартості. У свою чергу Росія знизить ціну нагаз для потреб України у двох сферах: бюджетній та соціальній.

Нагадаємо, що раніше голова російськогоГазпрому Олексій Міллер сказав, що в переговорах про постачання російськогогазу в Україну намітився прогрес, але не розкрив деталей.

Наприкінці минулого тижня аналітики скептичнопоставилися до перспектив візиту президента України Віктора Януковича доМоскви, засумнівавшись, що Україні вдасться добитися від РФ істотних поступокщодо ціни на газ.

* * *

Російсько-український "газовий"діалог продовжиться цього тижня, пообіцяв Міллер. Росія раніше відмовлялася йтина перегляд угоди, пропонуючи Києву лише одну можливість зниження ціни - у разівступу України до Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану. Україна поки що відкидалацю пропозицію.

* * *

Газпром і Нафтогаз 19 січня 2009 підписали дваконтракти: купівлі-продажу на період із 2009 по 2019 роки; про обсяги та умовитранзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України булазроблена знижка у 20% від європейської ціни на газ, від початку 2010 рокусторони перейшли до ринкової вартості. Згідно з контрактом, ціна газуваріюється залежно від ціни на нафту.

Після приходу до влади у 2010 році ВіктораЯнуковича був ініційований перегляд ціни на газ для України. У рамках робочоговізиту президента РФ Дмитра Медведєвим 21 квітня 2010 року у Харкові булипідписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлю газу Нафтогазом употочному році до 36,5 мільярда кубометрів, а також передбачають знижку в цініна величину зниження російським урядом мита для поставок газу в Україну. Митобула обнулене, як наслідок, знижка склала 30% від контрактної ціни газу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK