Газпром має намір до 2030 року отримати третину європейського газового ринку

Газпром має намір до 2030 року отримати третину європейського газового ринку
АР

Як повідомили в управлінні інформаціїросійської газової компанії, про це в Южно-Сахалінську в ході XV Міжнародноїконференції Нафта і газ Сахаліну 2011 сказав заступник голови правління ГазпромуОлександр Медвeдєв.

"У цілому Газпром прогнозує, що до 2030року його частка на європейському ринку повинна скласти більше 30%, на ринкуПівнічно-Східної Азії - близько 13%. При цьому до кінця розглянутого періодучастка Групи Газпром в сфері ЗПГ (зрідженого природного газу) складе близько14% світового ринку", - сказав Медвeдєв.

Він зазначив, що, незважаючи на бурхливудискусію європейського співтовариства про ризики залежності від російськогогазу, саме Газпром часто приходить на допомогу у випадку перебоїв з поставкамиенергоресурсів. Зокрема компанія неодноразово задовольняла додаткові заявкиТуреччини при припиненні поставок газу з Ірану. Після катастрофи на атомнійелектростанції Фукусіма компанія поставила в Японію додаткові 325 тис. тонн зрідженогоприродного газу (ЗПГ). Газпром має намір стежити за розвитком ситуації інадавати посильну допомогу Японії в пом'якшенні наслідків катастрофи.Припинення поставок газу з Лівії до Італії в поточному році було практичноповністю компенсовано російським газом, додав він.

Медвeдєв також наголосив, що події в ряді країнБлизького Сходу і Північної Африки, охоплених рухами протесту, гостримивнутрішніми, в тому числі, військовими конфліктами, в черговий разпідтверджують важливість гарантованого забезпечення надійних, безперебійнихпоставок газу та інших енергоресурсів на міжнародні ринки.

За словами Медвeдєва, країни Європисьогодні залишаються для Газпрому основним ринком збуту газу. Компаніядиверсифікує маршрути експорту газу споживачам Євросоюзу. Успішно реалізуютьсяпроекти Північний потік і Південний потік.

"Разом з тим східний напрямок стає вкрайпривабливим для розвитку газового бізнесу Газпрому. Масштаби проектів компаніїна Далекому Сході такі, що Південний потік порівняно з ними - це середній за обсягами капіталовкладень проект.Зростання потреб в газі Сходу нашої країни та країн Азії дозволять компаніїглобалізувати торгівлю, і зменшити залежність від окремих клієнтів ", -наголосив він.

Зокрема, за словами Медвeдєва, ринокприродного газу Китаю має високий потенціал розвитку. Очікується, що до 2030року попит Китаю на газ перевищить європейські показники. Це відкриває цілкомконкретні перспективи для поставок російського газу, навіть якщо Китай досягнеуспіхів у видобутку сланцевого газу. За його словами, наразі Газпром працює надорганізацією трубопровідного експорту газу  двома коридорами поставки обсягом до 68 млрд.куб. м.

"Переговори йдуть довго і нелегко, аледосягнутий значний прогрес. Підписання контракту купівлі-продажу газу з Китаємможе відбутися до кінця 2011 року. Після цього можна буде приступити добудівництва необхідних транспортних потужностей і почати поставки в кінці 2015року", - сказав Медвeдєв.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK