Ъ: Продукти з ЄС подорожчають

Ъ: Продукти з ЄС подорожчають
АР

Країна звернулася до членів ЄС з такимпроханням у зв'язку з побоюванням, що після скасування ввізних мит пристворенні зони вільної торгівлі європейська продукція почне витісняти зукраїнського ринку вітчизняну. У результаті експерти очікують подорожчанняімпортних продуктів харчування мінімум на 15-20%, пише газета.

Європейський союз прийняв рішення скасуватисубсидування виробництва продуктів харчування, що поставляються в Україну, повідомив учора міністраграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Він уточнив, що домовленістьбула досягнута минулого тижня в ході переговорів про створення зони вільної торгівлі(ЗВТ) між Україною та ЄС.

Як пише КоммерсантЪ-Украина,країни ЄС субсидують виробників продуктів харчування для захисту внутрішньогоринку від імпортної продукції, щорічно направляючи на це близько $ 43 млрд. Увартості їх продукції частка субсидій досягає 45-50% (для порівняння, в Україні- тільки 3%).

Тому в ЄС продукти дешевші, ніж в Україні, ідля захисту внутрішнього виробника з 2001 року в країні були введені імпортнімита, пояснюється в статті. Наприклад, для яловичини і м'яса птиці чиннийМитний кодекс передбачає 15-процентне мито, для свинини і молокопродуктів -10-відсоткове.

Зі створенням ЗВТ між Україною та ЄС ці митамають бути скасовані, і в Мінагрополітики побоювалися, що дешеві продукти з ЄСпочнуть витісняти вітчизняну продукцію з внутрішнього ринку. Втім, у Євросоюзі,схоже, охоче погодилися на пропозицію України відмовитися від субсидій, пишевидання. В умовах кризи ЄС з минулого року відмовився субсидувати виробництвотвердої пшениці та оливкової олії, а з 2012 року - яловичини, свинини, рису,горіхів, насіння і картопляного крохмалю.

Рішення ЄС призведе до зростання цін наімпортовані з ЄС продукти, кажуть експерти. Однак подорожчання продуктів з ЄСне повинно позначитися і на індексі споживчої інфляції, тому що звичайно припідрахунку інфляції враховуються продукти харчування вітчизняного виробництва.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK