Ъ: Україна готує взаємне визнання сертифікатів з ЄС

Ъ: Україна готує взаємне визнання сертифікатів з ЄС
Фото прес-служби Президента України

Таким чином, наявність українськихсертифікатів дозволить виробникам продавати свою продукцію не тільки навнутрішньому ринку, але і в країнах Євросоюзу, наголошується в статті.

Як пише КоммерсантЪ-Украина,на сайті Мінекономрозвитку вчора був оприлюднений проект змін до низки законів,що стосуються акредитації органів з оцінки відповідності. Згідно з документом,Національне агентство з акредитації (НААУ) як уповноважений державою органотримає право моніторингу та ведення каталогу акредитації, зможе від іменіуряду підписувати з іншими країнами договори про взаємне визнання акредитаціїорганів з оцінки відповідності. Раніше видані сертифікати визнаються дійснимидо закінчення терміну їх дії.

За словами глави НААУ Володимира Чекалина,внесення змін дозволить синхронізувати систему видачі свідоцтв про акредитаціюУкраїни та ЄС. "Євросоюз чітко прописує, що в країні повинен бути лишеодин орган, який проводить видачу свідоцтв про акредитацію органіввідповідності всіх видів", - зазначив він виданню.

Вже в наступному році агентство зможепідписати угоду з Європейським співтовариством з акредитації з метою взаємноговизнання акредитаційних документів. "У такому разі Єврокомісія дасть доброна те, щоб висновки акредитованих нами лабораторій та сертифікаційних центріввизнавалися в країнах ЄС", - уточнив газеті чиновник.

У цьому разі українська продукція зможепоставлятися на ринки ЄС із сертифікатами, виданими не європейськими, аукраїнськими центрами і лабораторіями. Як розповів виданню директорконсалтингової компанії ААА Сергій Наливка, єдиним ускладненням можуть статирозбіжності у сертифікаційних вимогах України та ЄС.

"Це чисто технічний момент. Коли Українавступала до СОТ, ми дуже швидко адаптували стандарти санітарного тафітосанітарного контролів. Тому за наявності політичної волі адаптація нашихсертифікаційних документів до норм ЄС пройде так само швидко", - упевненийвін.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK