Ъ: Кабмін планує компенсувати ставки за кредитами на вітчизняні авто

Ъ: Кабмін планує компенсувати ставки за кредитами на вітчизняні авто
avtovaz.com
Як пише видання, кошти повинні будуть направлятися на компенсацію ставок за кредитами, взятими на купівлю продукції вітчизняного автопрому. Такі ініціативи висувалися і раніше, але тепер плани можуть бути реалізовані хоча б частково, наприклад, в рамках закупівлі транспорту містами, що готуються до фінальної частини Євро-2012, відзначають експерти.

У Міністерстві промислової політики розробили Державну програму розвитку автомобілебудування в Україні, заявив учора заступник міністра Віталій Немилостивий. "Один з механізмів, передбачених цією програмою, - часткова компенсація відсотків за кредитами при покупці вітчизняних комерційних автомобілів. На данний момент цей проект ще знаходиться на розгляді Кабінета міністрів", - сказав чиновник.

За його словами, механізм в разі його затвердження буде поширюватися на техніку всіх українських виробників комерційних автомобілів зі ступенем локалізації понад 50%, пише газета. "На дотації можуть розраховувати ті, хто купує техніку для експлуатації, а не для перепродажу", - зазначив заступник міністра.

Як нагадує КоммерсантЪ-України, в 2006 році Кабмін уже затверджував програму розвитку машинобудування до 2011 року, яка серед іншого передбачала погашення частини кредитів при придбанні українських автомобілів. "Але протягом 2006-2011 років з держбюджету на ці цілі не було виділено жодної гривні", - говорить представник однієї з найбільших в Україні автомобільних компаній.

У проекті Держбюджету на 2012 рік, який зараз розглядається Верховною радою, на всі державні програми з підтримки промисловості за рахунок компенсації за кредитами передбачено всього 600 млн грн. За даними ЛАЗу, обсяг ринку комерційної техніки України оцінюється в 10 млрд грн на рік. Основні учасники ринку - Богдан, ЛАЗ, Еталон і АвтоКрАЗ.

Гендиректор AUTO-Consulting Олег Омельницький зазначив газеті, що держдотації автопрому - один з методів стимулювання внутрішнього виробництва автомобілів, який практикується в багатьох країнах. "Подібні програми існували у Франції, Росії, країнах Східної Європи. Це підтримка національного виробника, причому не шляхом якихось загороджувальних заходів, а за допомогою цільового стимулювання покупців, у яких залишається право вибору - придбати будь-яку вподобану модель", - вважає пан Омельницький . На його думку, напередодні Євро-2012 Кабмін може піти на виділення держдотацій при купівлі вітчизняних автобусів.

У той же час, за оцінками юристів, рішення про держдотаціъ українського автопрому може трактуватися як порушення норм СОТ і призвести до санкцій щодо українського експорту, пише КоммерсантЪ-Україна.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK