Влада Білорусі вирішила, що двигуном зростання економіки відтепер повинен бути приватний сектор

Влада Білорусі вирішила, що двигуном зростання економіки відтепер повинен бути приватний сектор
АР

"До цього часу Білорусь розвивалася на основі потужногопромислового сектору. Ми не прагнули збільшувати приватний сектор економіки,оскільки в цьому не було необхідності", - сказав, виступаючи на засіданніуряду, міністр економіки Микола Снопков.

За його словами, навна економічна модель потребує свогоперегляду. "Єдино можливим потужним двигуном є приватний сектор", -сказав він.

До останнього часу влада Білорусі зберігала контроль надбільшістю підприємств і активно втручалися в економіку, регулюючи ціни іобмежуючи розвиток приватного бізнесу. Однак виснаження скарбниці поставило підсумнів можливість держави продовжувати традиційну політику підтримкипромислових гігантів і сільгосппідприємств радянського зразка за рахунокпільгових кредитів.

"2012 рік стане роком збалансованого розвитку,стабільності на споживчому і валютному ринках. Так, при цьому буде проводитисяжорстка грошово-кредитна політика. Емісійні ресурси будуть жорстколімітовані", - сказав прем'єр Білорусі Михайло Мясникович, виступаючи назасіданні уряду.

Нині частка приватного бізнесу у ВВП складає близько 30%,при тому, що в державному секторі економіки зайняті більше 80% працюючих."Якщо говорити про продуктивність праці, то державний сектор далеко не єлідером", - визнав міністр економіки.

Нагадаємо, що криза, яка почалася навесні цього року,призвела до девальвації білоруського рубля на 60% та зростання цін майже на 55%за підсумками восьми місяців, дефіциту споживчих товарів і падіння рівнядоходів більш ніж удвічі.

Отримавши влітку $ 800 млн кредиту від контрольованогоРосією антикризового фонду ЄврАзЕС, Мінськ зараз просить фінансової допомоги уМВФ і російського Сбербанку. Однак основні кредитори вимагають від білоруськоївлади скорочення держвидатків і жорсткості грошово-кредитної політики.

Наприкінці вересня президент Литви Даля Грибаускайтезаявила, що ізоляція Білорусі від Євросоюзу - велика помилка.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK