Газпром відзначив продуктивність діалогу з Україною

Газпром відзначив продуктивність діалогу з Україною
АР

Після зустрічі, яка була присвячена питанням співпраці вгазовій сфері, в Газпромі відзначили продуктивність ведеться діалогу,спрямованого на реалізацію досягнутих раніше домовленостей.

Нагадаємо, що 30 вересня в Москві голова правління ВАТГазпром Олексій Міллер і міністр енергетики та вугільної промисловості УкраїниЮрій Бойко провели переговори з питань співпраці у газовій сфері.

"Зустріч пройшла в конструктивному ключі. Прийняторішення продовжити переговори  наступноготижня", - зазначалося в повідомленні російського монополіста.

Бойко заявив, що представники Міністерства енергетики тавугільної промисловості України перебувають в Москві для проведення переговорівщодо газу.

Нагадаємо, що прем'єр Микола Азаров 26 вересня заявив, щосторони домовилися про перегляд контрактів від 2009 року і що Росія такожпогодилася на створення тристороннього газотранспортного консорціуму з Україноюі ЄС.

Зокрема він розповів, що на зустрічі президентів України іРосії Віктора Януковича і Дмитра Медведєва була досягнута домовленість прозниження тарифу на транспортування газу територією України до рівнясобівартості. У свою чергу Росія знизить ціну на газ для потреб України в двохсферах: бюджетної та соціальної.

Зі свого боку  вГазпромі заявили, що російська і українська сторона поки не домовилися проперегляд контракту, переговори будуть продовжені  найближчим часом.

Російсько-український "газовий" діалогпродовжиться на поточному тижні, пообіцяв Міллер. Росія раніше відмовлялася йтина перегляд угоди, пропонуючи Києву лише одну можливість зниження ціни - у разівступу України до Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану. Україна покивідкидала цю пропозицію.

* * *

Газпром іНафтогаз 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на періодз 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на2009-2019 роки. У 2009 році для України була зроблена знижка у 20% відєвропейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринковоївартості. Згідно з контрактом, ціна газу варіюється залежно від ціни на нафту.

Післяприходу до влади в 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд цінина газ для України. У рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва 21квітня 2010 року в Харкові були підписані доповнення до контракту, щозбільшують закупівлю газу Нафтогазом у поточному році до 36,5 мільярдакубометрів, а також передбачають знижку в ціні на величину зниження російськимурядом мита для поставок газу в Україну. Мито була обнулене, як наслідок,зниження склало 30% від контрактної ціни газу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK