Дефіцит поточного рахунку України в серпні зріс до мільярда доларів

Дефіцит поточного рахунку України в серпні зріс до мільярда доларів
Корреспондент.net
Як зазначається, це дозволило збільшити обсяг міжнародних резервів до 38.2 млрд. дол. США, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 4,6 місяця. Дефіцит поточного рахунку в серпні зріс до 1 млрд. дол. США (у липні - 557 млн. дол. США). Головною причиною цього стало подальше зростання імпорту товарів на тлі високого інвестиційного попиту. За 8 місяців поточного року дефіцит зріс до 4,5 млрд. дол. США (у січні - серпні минулого року дефіцит становив лише 282 млн. дол. США).

Зростання експорту основних товарних груп дещо пожвавився. Річні темпи зростання експорту становили 35.8% (у порівнянні з 26.6% у липні). Насамперед, це пов'язано із збільшенням експорту чорних металів після низьких показників липня. З урахуванням низької бази порівняння минулого року річні темпи приросту були одні з найвищих в цьому році - 46,7% (у липні - 19,5%).

Поновлення поставок зернових на зовнішні ринки зумовило зростання експорту продукції АПК - на 17,7%, тоді як в липні експорт був нижчим, ніж рік тому, на 1,4%. Однак обсяги поставок зернових були досить низькими через невизначеність щодо термінів дії експортних мит на зерно і конкуренції з боку російських зернотрейдерів. Крім того, прискорилося зростання експорту продукції машинобудування (до 59,7% порівняно з 26,8% у липні) за рахунок поставок до Росії.

Імпорт товарів зростав високими темпами (33,5% у порівнянні з 28,2% у липні) навіть в умовах істотного скорочення імпорту природного газу. Так, в серпні підвищилися річні темпи зростання імпорту продукції машинобудування (до 64% порівняно з 51,2% у липні), хімічної галузі (до 31,5% порівняно з 12.6%) і металів (до 46.7% порівняно з 43,4%). Загальна тенденція високих обсягів імпорту неенергетичних товарів у цьому році обумовлена ​​пожвавленням внутрішнього попиту, насамперед інвестиційного, зокрема, завдяки значним капітальним видаткам бюджету.

Профіцит фінансового та капітального рахунків у серпні зріс до 1,2 млрд. дол. США (у порівнянні з 665 млн. дол. США в липні) і повністю покривав дефіцит поточного рахунку. Зростання профіциту було обумовлене високими обсягами прямих іноземних інвестицій - 939 млн. дол. США (у порівнянні з 415 млн. дол. США в липні), в т.ч. банківського сектора - 427 млн. дол. США.

Крім того, платежі за імпорт товарів і послуг були на 1,8 млрд. дол. США нижчими, ніж фактичний імпорт, що може свідчити про зростання заборгованості за торговими кредитами (дані яких надходять зі значною тимчасовою затримкою). У результаті позитивне сальдо за статтею "Інший капітал" становило 0,9 млрд. дол. США навіть в умовах збереження високих обсягів приросту готівки поза банками (0.7 млрд. дол. США).

Як і в попередні місяці, в серпні банки активно скорочували свої зовнішні борги (за кредитами та облігаціями - на 457 млн. дол. США). Також зменшилися обсяги ОВДП у власності нерезидентів (на 254 млн. дол. США).

За матеріалами: Корреспондент.biz
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK