Корреспондент: Видобуток сланцевого газу в Україні не вдарить по місцевій екології

Видобуток сланцевого газу принесе Україні довгоочікувану енергетичну незалежність, не вдаривши по місцевій екології, - що б не говорили проросійськи налаштовані політики, пише журнал Корреспондент у свіжому номері.
Корреспондент: Видобуток сланцевого газу в Україні не вдарить по місцевій екології
АР
Виданнянагадує, що близько сотні супротивників видобутку вже кілька місяців проводятьу Харкові акції протесту. Пікетниківпідігрівають політики, які заявляють про те, що власний газ для України хоч іважливий, але не безпечний.

Прицьому самого газу ніхто не бачив, іронізує журнал, і уточнює, що в першій розвідувальнійсвердловині пройдено трохи більше половини шляху, близько 3 км, і чи є в цьомумісці очікуваний вуглеводень, стане відомо лише на початку літа.

Покипро його запаси на сході країни, які в цілому можуть скласти 7 трлн куб. м,фахівці говорять лише гіпотетично, хоч і з високою часткою ймовірності.

Напереконання Корреспондента, якщо газ буде, це дасть країні довгоочікувануенергетичну незалежність, адже при використанні лише його при нинішньомувнутрішньому споживанні Україною 50 млрд кубометрів на рік запасів газувистачить на 140 років.

"Це[видобуток сланцевого газу] створить тисячі робочих місць, принесе великіінвестиції і значні податкові перерахування до бюджету", - малює МихайлоДобкін, губернатор Харківської області, райдужні перспективи Корреспонденту. Дослова, в буріння тільки однієї свердловини Shell обіцяє інвестувати $200 млн.

Українінічого боятися, заспокоюють експерти з енергетики, наводячи приклад іншихкраїн. Shell,як і деякі інші великі енергетичні корпорації, серед яких ExxonMobil і Сhevron,використовує загальноприйняті у світі технології при видобутку нетрадиційногогазу.

Заними сланцевий газ добувають в США, Канаді та Великобританії. Крімтого, близько десяти газових видобувачів ведуть розвідку в Німеччині, Польщі,ПАР, Китаї, Туреччині, Аргентині, Алжирі, Данії та Австралії, а Литва, Румуніяі Казахстан планують її почати.

Водночас,екологи нагадують, що  низка європейськихдержав через загрози природі відносяться до видобутку сланцевого газунасторожено. До прикладу, у Франціїта Болгарії його заборонено.

"Микраще не допустимо того, щоб спотворювали нашу землю, чим будемо навздогінборотися з іноземною компанією", - категорична Тетяна Тимочко, головаВсеукраїнської екологічної ліги.

ПолітологВолодимир Фесенко, не применшуючи важливості дотримання екологічних норм,називає тему сланцевого газу розмінною монетою в геополітиці.

"Очевидно,що перший, кому невигідний видобуток нетрадиційного газу, - це [російський]Газпром, тому що він єдиний постачальник природного газу в Україну", -упевнений експерт.

Крімтого, Фесенко наголошує, що в інтересах Газпрому в Україні діють прокремлівськиналаштовані політсили.

Чомувидобуток сланцю в Україні дійсно не несе загрози ні для населення, ні длянавколишнього середовища, як реагує на питання енергетичної незалежностіросійський вектор, і що думають про політику екологи, читайте у свіжому №8журналу Корреспондент від 1 березня 2013 року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK