В Україні очікується подорожчання горілки - Ъ

ДП Укрспирт повідомило лікеро-горілчаним заводам про підвищення цін на спирт на 12%, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Водка на деньги.
В Україні очікується подорожчання горілки - Ъ
Reuters
Так, з5 липня ціни на спирт зростуть на 18 грн/дал, або на 12%. Заразвартість одного декалітра спирту залежно від виду становить 145-150 грн. Укрспиртзаявляє, що даний крок є вимушеним, зважаючи на зростання собівартостівиробництва. "Збільшиласявартість сировини та енергоносіїв", - розповів Ъ заступник директора держпідприємства Борис Францишко. УУкрспирті додають, що на частку сировинної та енергетичної складових припадаєблизько 90% собівартості, ще 10% займають заробітна плата, транспортні та іншівитрати.

Водночасвидання зазначає, що, за словами експертів зернового, газового і нафтовогоринків, вартість енергоносіїв, а також пшениці, основної сировини длявиробництва спирту, не змінилася.

Найбільшігравці ринку, пише видання, вже виступили проти ініціативи Укрспирту. Виробництвогорілки в країні зараз падає, а купівельна спроможність населення залишаєтьсянизькою. "Збільшеннявартості спирту на тлі спостережуваної низької купівельної спроможності будестимулювати заміщення споживання легальної алкогольної продукції товарами тіньовогосектора", - вважає Павло Климець, почесний президент українськоїалкогольної компанії Олімп. Заданими Укргорілки, на сьогоднішній день обсяги нелегального ринку складають вже40%. Климецьвважає, що дане підвищення ціни на спирт може призвести до подорожчанняпівлітрової пляшки горілки на 1 грн.

Проте,як зазначає видання, на підтримку рішення Укрспирту виступив голова наглядовоїради холдингу Global Spirits Євген Черняк. "Мибільш ніж половину продукції відправляємо на зовнішні ринки, де однією з основнихконкурентних переваг є якість української горілки, що безпосередньо залежитьвід якості спирту. Наразі ми очікуємо від Укрспирту, що вона як мінімум незнизиться, а в ідеалі - зросте", - сказав підприємець. Вінзазначає, що Укрспирт пояснив підвищення ціни необхідністю поліпшити якістьспирту. "Томуякщо підвищення цін на спирт відбувається з цієї причини, то ми згодні. Єдинепобажання - повідомляти про такі рішення заздалегідь, щоб ми могли коригуватисвої бізнес-плани завчасно", - наголосив Черняк.

Нагадаємо,що в травні виробництво горілки в Україні з вмістом спирту не менш ніж 45,4% скоротилося до травня минулого року на 30,6%, склавши 1,9 млн дал.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK