Київський метрополітен витратив на вагони мільйони євро від ЄБРР, раптово змінивши постачальника

Комунальне підприємство (КП) Київський метрополітен витратило 40 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на купівлю 50 вагонів російського виробництва, передає Forbes.ua.
Київський метрополітен витратив на вагони мільйони євро від ЄБРР, раптово змінивши постачальника
Фото Таїсії Стеценко/Корреспондент.net

Видання відзначає, що два п'ятивагонні складиз придбаних українською стороною вже поставлені, інші вісім повинні бутизавезені до кінця цього року. Їх поставить митищинський завод Метровагонмаш, якийвходить у Трансмашхолдинг, контрольований російськими мільярдерами ІскандеромМахмудовим (15-е місце в рейтингу російського Forbes зі статком у $8,7 млрд) іАндрієм Бокарєвим (75-е місце, $1,35 млрд).

Також повідомляється, що столичне метро -постійний клієнт російських вагонобудівних підприємств: зараз у підземціексплуатується близько 50% вагонів виробництва Метровагонмашу.

Джерело зазначає, що тендер на постачання 50вагонів для Київського метрополітену ще в червні 2009 року вигравсанкт-петербурзький завод Вагонмаш. Крім пітерського підприємства, в тендерібрали участь Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ) і іспанська компанія CAF.Трансмашхолдинг участі в конкурсі не брав.

Читайте також на Forbes.ua:

Вагонмаш входить до групи компаній ДедалСергія Кияшка, одного з бенефіціарів компанії Київметробуд, яка побудувалапрактично всі станції метро у Києві, повідомляє Forbes. Але Вагонмаш встигпоставити лише 10 вагонів. Видання спробувало з'ясувати, чому відбулася замінапостачальника.

"У Вагонмашу почалися фінансові проблеми,які вплинули на його здатність виконувати контракт", - розповів з цьогоприводу виданню на умовах анонімності один із топ-менеджерів КВБЗ.

З вересня 2012 року Вагонмаш перебуває піднаглядом (процедура банкрутства в Росії, застосовувана до боржника з метоюзабезпечення збереження його майна - ред.) за позовом компанії ЧОП Кун-даочерез непогашений борг у 420 тис. руб (близько 100 тис. грн ). Найбільшийкредитор підприємства - Сбербанк: йому Вагонмаш винен 1,4 млрд руб (350 млнгрн) за двома кредитними лініями, відкритими в 2008 році, відзначає видання.

За словами топ-менеджера КВБЗ, Вагонмашзайнявся пошуком партнера, який допоміг би йому виконати замовлення Київськогометрополітену. На питання, чи надходила пропозиція про співпрацю вітчизняномуКВБЗ, джерело видання відповіло позитивно, заявивши, що компанії не змоглидомовитися про оплату.

"Кошти, виділені ЄБРР, вже переведеніросійському контрагенту, і перерозподілити їх за територію країни дуже складночерез особливості роботи російської банківської системи", - пояснює він.

Письмовий запит Forbes прес-служба Київськогометрополітену залишила без відповіді. Співробітник прес-служби ТрансмашхолдингуКостянтин Доротін подробиць контракту з українською стороною не повідомив,відзначивши тільки, що угода підписана 10 липня. У Вагонмаші на запит Forbes невідповіли.

Нагадаємо, що кредит - 100 млн євро - ЄБРРнадав українській стороні на закупівлю транспорту ще в 2007 році: 40 млн євроотримав Київський метрополітен, 60 млн євро - Київпастранс.

"Для нас важливо, щоб вагони булипоставлені. Те, що змінився юридичний статус договору, це не важливо. З намизміни узгоджували", - відзначає провідний радник із зовнішніх зв'язківЄБРР Антон Усов.

Крім вищесказаного, варто відзначити, що Київтакож планує отримати кредити на суму 16 млрд грн під державні гарантії длябудівництва метро на Троєщину та Подільського мостового переходу.

Раніше повідомлялося, що за перший квартал2013 року фінансовим результатом господарської діяльності КП Київськийметрополітен став збиток у сумі 106,8 млн грн.

Як передавав Корреспондент.biz, протягомпершого кварталу 2013 року Київським метрополітеном перевезено 129,3 млн.пасажирів. З них 96,5 млн. пасажирів - платні перевезення (в тому числі 8,6млн. студентів за пільговими квитками), 32,8 млн. пасажирів - пільговіперевезення (40 категорій громадян за пільгами на безкоштовний проїзд згідно ізЗаконами України та рішеннями Київради).


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK