Газпром: Не Україні вирішувати, яким маршрутом транспортувати газ

Газпром: Не Україні вирішувати, яким маршрутом транспортувати газ
lenta.ru

“Не Україна вирішує, яким маршрутом нам поставляти наш газ”, - підкреслив Медведєв.

За його словами, всіма зацікавленими сторонами був складений план відновлення транзиту через територію України з урахуванням усіх технічних параметрів, щоб зробити це у найкоротші терміни.

Медведєв також підкреслив, що російська сторона наполягає на транзиті російського газу через газовимірювальну станцію Суджа, тому що цей напрям є "експортно-орієнтований, а споживачі на Балканах більше за всіх постраждали від припинення поставок російського газу".

Також Медведєв повідомив, що Газпром направив повідомлення європейським споживачам про неможливість виконувати контракти на поставку газу.

“Ми сьогодні направили усім партнерам повідомлення про форс-мажор через дію державних організацій транзитної сторони”, - сказав він.

Окрім цього, Медведєв зазначив, що компанія розраховує покрити збитки, які виникли внаслідок неможливості транзитувати газ, шляхом збільшення обсягів поставок після розв’язання газової суперечки.

Крім того, Медведєв наголосив на необхідності пришвидшення будівництва газопроводів в обхід України.

“У нас спроб дискредитувати когось немає, і часу на це немає. Україна сама себе дискредитує безрозсудною поведінкою – "як божевільний бігає з бритвою в руці", - сказав Медведєв.

На його думку, дана ситуація показала, що необхідно диверсифікувати маршрути поставок російського газу і таким чином зменшити "транзитні ризики".

“Ми вже стикаємося з некерованими ризиками. Причому, некерованими не тільки на базі двосторонніх відносин, а на базі багатосторонніх відносин, коли ми разом із Європейським Союзом намагаємося привести в нормальне русло дії транзитної країни”, - сказав він, додавши, що чим швидше будуть збудовані "північний і південний" потоки, тим менше ризиків буде у майбутньому.

Як повідомлялося раніше, сьогодні, 13 січня, ВАТ Газпром відновив прокачування газу через газовимірювальну станцію Суджа.

У той же час інформоване джерело, наближене до НАК Нафтогаз України, повідомило, що Україна не відкрила транзитний газопровід у напрямі газовимірювальної станції (ГВС) Суджа.

За словами джерела, того обсягу газу, який запропонував Газпром для прокачування через ГВС Суджа, недостатньо для його транспортування в тому напрямі, який пропонує Газпром, відповідно, на даний момент російський газ не надходить на ГВС України.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK