Ъ: Стельмах йде у відпустку

Ъ: Стельмах йде у відпустку
news.liga.net

Високопоставлене джерело в НБУ вчора повідомило газеті, що з 15 січня голова Нацбанку Володимир Стельмах йде у відпустку. "Ви ж бачите, як розпалюються наші відносини з Кабміном, який всіляко тисне на голову, тому він на правлінні повідомив, що поки що відпочине. На скільки днів він визначить собі відпустку, на 14 або 51, - невідомо. З четверга в. о. голови стає перший заступник Анатолій Шаповалов", - сказав чиновник.

Стельмах вирішив піти у відпустку саме в той день, коли депутати фракції БЮТ планували відсторонити його від виконання обов'язків. Ще у вівторок член ради Нацбанку, голова тимчасової слідчої комісії Ради з питань перевірки діяльності НБУ в умовах фінансової кризи Юрій Полунєєв (БЮТ) зареєстрував проект постанови № 3574, в якій йдеться про необхідність спочатку усунути Стельмаха від виконання службових обов'язків, а потім повторно звернутися до Президента Віктора Ющенка з вимогою його звільнити.

Коммерсантъ повідомляє, що вчора у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти, які вносять зміни до закону про Нацбанк: № 3607 стосується "підзвітності перед Верховною Радою", № 3602 - "посилення парламентського контролю".

Проектом № 3607 пропонується прописати в ст. 18 закону Про НБУ, що звільнення голови Нацбанку відбувається "не за поданням Президента", а після "визнання Верховною Радою недовіри за результатами звіту голови Нацбанку". Ця ж норма закріплюється у ст. 51.

Документ № 3602 передбачає звільнення голови НБУ не тільки за поданням Президента, а й "у випадку прийняття Верховною Радою рішення про його звільнення". Тоді його обов'язки починає виконувати голова ради Нацбанку (зараз це Петро Порошенко).

Як повідомлялося, 26 грудня минулого року Рада висловила недовіру голові і правлінню Національного банку України, а також вимагала від Президента внести на її розгляд подання на звільнення Стельмаха із посади голови НБУ.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK