Соколовський пояснив, чому Україна не може відновити транзит газу

Соколовський пояснив, чому Україна не може відновити транзит газу
president.gov.ua
Про це на брифінгу для преси повідомив заступник глави Секретаріату Президента, Уповноважений Президента із міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Він зазначив, що позиція НАК Нафтогаз України є дуже конкретною та конструктивною - "має бути підписана технологічна угода, технологічний контракт, який визначає у яких точках, які обсяги газу і якої якості газ, у якій послідовності повинен бути поданий у ГТС України, і також у яких пунктах передачі цього газу, який обсяг, який час і т. п ".

Соколовський підкреслив, що мова йде виключно про технічні умови взаємодії української та російської газотранспортних систем.

Проте, за його словами, ця угода не включає фінансового аспекту, зокрема, ціни на газ, транзит, у тому числі й ціни на технологічний газ.

Соколовський нагадав, що декілька днів тому Нафтогаз передав два варіанти такої угоди, однак за станом на сьогодні відповіді з боку Російської Федерації поки що немає.

"Ця угода є вкрай необхідною для того, щоб відновити транзит російського газу в Європу", - сказав Соколовський, додавши, що "якщо немає угоди, Україна фізично не буде мати можливості здійснювати транзит газу, оскільки не буде визначено, якими є обсяги і в яких пунктах газ буде виходити, у яких обсягах і куди він буде йти".

Соколовський зазначив, що вже третю добу поспіль з російської сторони надходять заявки на транзит незначної кількості газу, які нереально виконати без створення загрози для споживачів газу України.

Задум Росії знищити українську газотранспортну систему не вдався, - заявив Соколовський.

Він зауважив, що як фізик із науковим ступенем може сказати, що у зв'язку із відключенням газу цілком реально могли відбуватися процеси сегрегації газу до української ГТС.

"Саме, мабуть, через це російська сторона так активно намагається розбалансувати українську ГТС і фактично її знищити", - сказав Соколовський.

Водночас він зазначив, що українським фахівцям вдалося зробити все для того, щоб українська ГТС, працюючи в автономному режимі, функціонувала і не виникала закупорки труб та відповідних агрегатів, які забезпечують транзит газу.

"Задум, якщо такий і був, а так думати є всі підстави, то задум знищити українську газотранспортну систему не вдався", - сказав Соколовський.

Як повідомлялося, українська сторона у переговорному процесі щодо співпраці у газовій сфері надала російській стороні декілька варіантів розрахунків ціни на газ та транзитної ставки на основі економічного обґрунтування порівняно із реально існуючими цінами у країнах Центральної та Західної Європи.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK